Skip to main content

Cultuur zit gewoonweg in Europa’s DNA. Sterker nog, dit continent is de thuisbasis van de meeste musea ter wereld. Na het succes van deel 1: feestbestemmingen, besloten we ook de beste vakantiebestemmingen voor studenten deel 2: culturele bestemmingen voor je samen te stellen. Ben jij een student die graag cultuur opsnuift op vakantie?

In deze blog zetten we de beste, culturele  vakantiebestemmingen voor jou op een rij!

Beste vakantiebestemmingen voor studenten deel 2: culturele bestemmingen

Athene

Verscholen in de schaduw van de Akropolis ligt de stad Athene, ooit een bastion van het oude Griekse rijk. De invloeden van de Griekse mythologieën zie je dan ook overal terugkomen in deze prachtige stad.

Als hoofdstad van Griekenland biedt het de perfecte kans om een relaxerende vakantie te combineren met een stedentrip naar Athene. De stad heeft een levendige sfeer en diverse wijken om te verkennen. Net buiten de stad ligt Piraeus. Dit havengebied is zeker en vast de moeite waard om te bezoeken! Het is tot slot toch het decor geweest van één van de meest bekende veldslagen van de Griekse geschiedenis.

Athene

Berlijn

De tweede stad die behoort tot de beste vakantiebestemmingen voor studenten deel 2: culturele bestemmingen en met uitstek de hipste stad ter wereld op dit moment. Ze biedt een perfecte mix tussen het verleden, het heden en de toekomst. Berlijn is het thuis van talloze musea, hippe barretjes en restaurants die je niet mag mislopen.

Vergeet niet dat Berlijn een vrij recente en bloederige geschiedenis heeft. Regelmatig kom je wel eens in contact met de geschiedenis van de stad, maar dat is ook het mooie. Berlijners steken hun geschiedenis niet onder stoelen of banken. Ze omarmen het verleden en gebruiken het als nieuwe kracht om steeds verder te ontwikkelen.

Berlijn

Krakau

Krakau is de culturele hoofdstad van het stugge Polen. Heel Pools ziet deze stad er niet uit, integendeel zelfs. Het is een prachtige stad die net zoals Berlijn heel wat geschiedenis bevat.

Vanuit Krakau heb je ook de mogelijkheid om heel interessante daguitstappen te doen. Zo ligt Auschwitz net buiten de stad, en ben je dichtbij de gigantische zoutmijnen van Polen. Je zult je ogen er staan uitkijken!

We moeten je wel waarschuwen dat Auschwitz niet voor iedereen weggelegd is. Het is vrij choquerend. Je wordt echt enorm hard op de feiten gedrukt met wat voor verschrikkelijke zaken mensen daar hebben moeten ondergaan.

Gelukkig is er ook veel positiefs te vinden. Ben je een feestbeest? Dan is Krakau een heel goede bestemming om van het padje te gaan.

Kopenhagen

Kopenhagen is een sprookjesachtige stad. Niet per se omdat het de stad is waar Hans Christian Andersen heel zijn leven heeft gewoond, maar ook omwille van haar uitstraling. De vele kleine en kleurrijke huisjes geven je onmiddellijk vlinders in de buik.

Kopenhagen is het toonbeeld van waarom Scandinavië zo’n hoge reputatie heeft op het gebied van mode. Dit komt tot uiting in de talloze boetiekjes die de stad rijk is. Bovendien herbergt Kopenhagen een van ‘s werelds langste winkelstraten.

PS: Vergeet niet om even te poseren bij De Kleine Zeemeermin. Dit bronzen beeldje staat op een rots in het water bij Nyhavn. Het standbeeld van De Kleine Zeemeermin wordt door locals beschouwd als het symbool van de stad.

Kopenhagen

Stockholm

Net zoals Kopenhagen, is Stockholm een Scandinavische stad. De Zweedse hoofdstad is één van de populairste Erasmusbestemmingen in Europa. En dat met goede reden…

In de volksmond wordt Stockholm ook wel het Venetië van het Noorden genoemd omdat het op een aaneenschakeling van veertien eilanden en schiereilanden gelegen is. Daarnaast vormt Stockholm de perfecte brug tussen de culturen van het hoge Noorden en het hippe Westen.

Je vindt er maar liefst 70 musea die de geschiedenis vertellen van Stockholm en Zweden. Er is niet alleen een overvloed van cultuur: De stad is de laatste jaren uitgegroeid tot een walhalla van design, mode, innovatie en technologie. Een beetje zoals heel Scandinavië eigenlijk.

Firenze

Ook wel “De kunstzinnige hoofdstad van het idyllische Toscane” genoemd. Deze Italiaanse stad is de bakermat van de Renaissance en pronkt meer dan terecht op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Firenze is de thuishaven van twee van de meest bekende kunstenaren uit de geschiedenis: Michelangelo en Leonardo Da Vinci. Aan alle  schilderliefhebbers, jullie weten waar naartoe!

Nochtans is dit waarschijnlijk niet de reden dat je al van Firenze hebt gehoord. Firenze doet je ongetwijfeld een belletje rinkelen door het beeld van de oranje koepel die je op elke foto van de stad ziet.

Hou je van kunst en geschiedenis? Twijfel niet en boek je vlucht naar Firenze!

Firenze

Riga

De laatste stad die behoort tot onze beste vakantiebestemmingen voor studenten deel 2: culturele bestemmingen, is de hoofdstad van Letland. Riga is vrij klein, maar oh-zo charmant. Letland is misschien niet de culturele bestemming waar je in eerste instantie aan zou denken, maar het heeft zeker en vast haar troeven.

Wat we je aanraden is om een reis naar Riga en Letland te combineren met een trip doorheen alle Baltische Staten. Litouwen en Estland staan ook heel hoog aangeschreven wat betreft Europese, culturele bestemmingen.

Riga

Conclusie

Europa is een ware schatkamer van cultuur en biedt een overvloed aan boeiende culturele bestemmingen. Van het betoverende Athene met zijn Griekse mythologie tot het hippe en historische Berlijn, van het culturele Krakau met zijn indrukwekkende bezienswaardigheden tot het sprookjesachtige Kopenhagen met zijn modebewuste uitstraling, en van het veelzijdige Stockholm met zijn mix van geschiedenis en innovatie tot het artistieke Firenze dat de bakermat van de Renaissance is. Zelfs het charmante Riga, als hoofdstad van Letland, heeft zijn eigen culturele charme. Of je nu op zoek bent naar oude geschiedenis, kunst, architectuur of gewoon wilt genieten van de rijke culturele ervaringen, Europa biedt voor elk wat wils. Dompel jezelf onder in de diversiteit en pracht van deze culturele pareltjes en laat je betoveren door de onvergetelijke ervaringen die ze te bieden hebben.