309892463905487 Skip to main content

De zomer tussen het middelbaar en het verder studeren is één van de mooiste zomers van je leven. 3 maanden vakantie zonder ook maar één seconde aan school te hoeven denken, zalig!

Gedurende de zomer ga je ook gewoon enorm hard uitkijken naar het leven als student. Het is een memorabele tijd waar je heel je leven lang op terugblikt.

In deze blog geven we je graag een aantal tips mee om het eerste jaar niet enkel en alleen te overleven, maar ook om er een fantastisch jaar van te maken!

Tip 1: Schrijf je in voor verkenningsdagen

Sommige hogescholen of universiteiten noemen het verkenningsdagen, andere dan weer oriëntatiedagen. Verkenningsdagen, of hoe je het ook wilt noemen, organiseert een hogeschool of universiteit meestal begin september om je onder te dompelen in het leven van een student.

Doorheen de verkenningsdagen komen verschillende studentenclubs vertellen over hun club. Er komen ook docenten, profs en andere mensen van je hogeschool of universiteit hun zegje doen over hoe het leven als student op hun universiteit of hogeschool er aan toe gaat.

Tijdens deze verkenningsdagen leer je ook allerlei nieuwe mensen kennen die dezelfde richting gaan studeren als jijzelf. Via verschillende spellen doorheen het weekend leer je deze mensen door en door kennen.

We raden je uit de grond van ons hart aan om deel te nemen aan deze verkenningsdagen. Voor je goed en wel begonnen bent aan je richting ken je al heel wat mensen. Dat is van onschatbare waarde in dit nieuwe avontuur.

De verkenningsdagen sluit je af met een cantus gevolgd door een groot feest om je studentenleven in te zetten met een knaller van formaat. Zie het als je eerste grote uitdaging als kersvers student om het feest te halen na de cantus 😉

Tip 2: Geniet van je studentendagen

In de eerste weken van het nieuwe academiejaar is er altijd een dag toegewijd aan studenten. Overal in België vieren studenten de start van het nieuwe jaar op een manier hoe enkel studenten dit kunnen.

De bekendste studenten kick-offs vinden plaats in Antwerpen en Gent, maar ook in steden zoals Mechelen, Brugge, Leuven en Hasselt bouwen studenten een groot feest.

Tip 3: Connect met je medestudenten

Bij de start van het nieuwe academiejaar is het aangeraden om een WhatsApp of Messenger groep aan te maken met je medestudenten. Dit is een toffe manier om in contact te staan met elkaar. Via zo’n groep help je elkaar ook heel eenvoudig tijdens de examens.

Heb je een vraag over je leerstof? Smijt het gewoon in de groep!

Tip 4: Handige middeltjes voor studenten

Om elke hoek schuilt wel een middeltje om jouw leven als student aangenamer te maken. Naast dat je heel veel gratis tools hebt voor studenten, zijn er ook heel wat bedrijven die mooie studentenkortingen geven. Hou dus zeker altijd je ogen en oren open voor deze kortingen.

We zetten even enkele handige hulpmiddelen op een rijtje voor jou:

<ul>
<li>Download de Quick app en maak een studentenaccount aan. Dit levert je elke keer een gratis burger op. Wat heb je nog meer nodig?</li>
<li>Heb je taalvakken tijdens je studie? Dan is Deepl.com je nieuwe beste vriend.</li>
<li>Ben je te laat begonnen met jezelf voor te bereiden voor de examens? Neem dan een kijkje op Studocu.be en stap binnen in het walhalla van samenvattingen.</li>
<li>Speel jij je favoriete jam af on repeat? Ontdek dan het studentenabonnement van Spotify.</li>
</ul>

Tip 5: Ga naar je lessen

We gaan er geen doekjes om winden. Als student mis je heel veel lessen om op café te gaan. Dit is nu eenmaal iets dat je als student doet.

We raden je wel aan om de eerste weken van een nieuw semester alle lessen bij te wonen. Op deze manier weet je wat je verschillende vakken inhouden en leer je de profs en docenten ook kennen. En nog belangrijker, zij leren jou ook kennen.

In de eerste lessen geven docenten heel veel informatie prijs over hun lessen en examens. Dit is dus informatie die je absoluut niet wilt missen.

De weken na die eerste periode ben je zo vrij als een vogeltje totdat de examens om de hoek komen kijken. Dan is het tijd om een tandje bij te steken. Woon dus zeker en vast altijd de laatste lessen van het semester bij.

Tip 6: Hou je leerstof bij

We willen niet klinken als je mama, maar het bijhouden van je leerstof bezorgt je op het einde van de rit heel wat minder stress. We bedoelen niet dat je elke dag al je lessen van die dag dient bij te houden.

We raden je echter wel aan om een paar momenten per week in te plannen om je leerstof te bekijken en samen te vatten.

Tip 7: Vergeet niet om af en toe te ontspannen

Het studentenleven is doordrongen met studentenclubs die stuk voor stuk het onderste uit de kan halen om de stevigste feestjes te organiseren. Op studentenfeestjes en cantussen maak je herinneringen voor het leven.

Het is dan ook nooit verkeerd om je aan te sluiten bij een studentenclub. Hierdoor leer je heel veel nieuwe mensen kennen.

Ben je niet het feestende type? Dan zijn er ook heel veel studentenclubs die jou op het lijf geschreven zijn. Studentenclubs organiseren niet alleen feestjes, sommige clubs organiseren ook quizavonden of gezelschapspelletjesavonden. Zo leer je in een rustige omgeving heel wat mensen kennen.

Durf je grenzen te verleggen

Je studententijd is één grote tijd van ontdekken. Durf dan ook je grenzen te verleggen. Wie weet ontdek je wel dingen waarvan je in eerste instantie niet dacht dat je ze leuk zou vinden.

Zorg ervoor dat je het beste van beide werelden combineert tijdens je studententijd. Maak plezier à volonté, maar verwaarloos je studies ook niet.