Skip to main content

De zomer tussen het middelbaar en het verder studeren is één van de mooiste zomers van je leven. 3 maanden vakantie zonder ook maar één seconde aan school te hoeven denken, zalig! Je zal dan ook enorm hard uitkijken naar het leven als student. Het is een memorabele tijd waar je heel je leven lang op terugblikt. In deze blog geven we je 7 tips mee om je eerste jaar als student te overleven. Maar we geven ook mee hoe je er een fantastisch jaar van kan maken!

Tip 1: Schrijf je in voor verkenningsdagen

Sommige hogescholen of universiteiten noemen het verkenningsdagen, andere dan weer oriëntatiedagen. Ze worden georganiseerd rond begin september om je onder te dompelen in het studentenleven. Doorheen de verkenningsdagen komen verschillende studentenclubs vertellen over hun club. Er komen ook docenten, profs en andere mensen hun zegje doen over hoe het leven als student er aan toe gaat bij hun hogeschool of universiteit. Je leert er ook allerlei nieuwe mensen kennen die dezelfde richting gaan studeren als jij. Via verschillende spellen doorheen het weekend leer je deze mensen door en door kennen. We raden je uit de grond van ons hart aan om deel te nemen aan deze verkenningsdagen. Wat leuke vrienden maken voordat je begonnen bent aan je studie, is echt plezant en van onschatbare waarde in dit nieuwe avontuur.

De verkenningsdagen eindigen met een cantus, gevolgd door een groots feest om je studentenleven spectaculair te beginnen. Zie het als je eerste, grote uitdaging als nieuwe student: Het feest halen na de cantus 😅. Zo, dat was de eerste tip voor je eerste jaar als student!

Tip 2: Geniet van je studentendagen

In de eerste weken van het nieuwe academiejaar is er altijd een dag toegewijd aan studenten. Overal in België vieren studenten de start van het nieuwe jaar op een manier hoe enkel studenten dat kunnen. De bekendste studenten kick-offs vinden plaats in Antwerpen en Gent, maar ook in steden zoals Mechelen, Brugge, Leuven en Hasselt bouwen studenten een groot feest. Be there – onvergetelijke ervaringen garanti!

Tip 3: Connect met je medestudenten

Bij de start van het nieuwe academiejaar is het aangeraden om een WhatsApp of Messenger groep aan te maken met je medestudenten. Dit is een toffe manier om in contact te staan met elkaar. Via zo’n groep help je elkaar ook heel eenvoudig tijdens de examens en kan je makkelijk afspreken.

Heb je een vraag over je leerstof? Smijt het gewoon in de groep!

Tip 4: Gebruik handige tools voor studenten

Om elke hoek schuilt wel een middeltje om jouw leven als student aangenamer te maken. Naast dat je heel veel gratis tools hebt voor studenten, zijn er ook heel wat bedrijven die mooie studentenkortingen geven. Hou daarom altijd je ogen en oren open voor zulke kortingen.

We zetten even enkele handige hulpmiddelen op een rijtje voor jou:

 • Download de Quick app en maak een studentenaccount aan. Dit levert je elke keer een gratis burger op. Wat heb je nog meer nodig?
 • Heb je taalvakken tijdens je studie? Dan is Deepl.com je nieuwe beste vriend.
 • Ben je te laat begonnen met jezelf voor te bereiden voor de examens? Neem dan een kijkje op Studocu of STUVIA en stap binnen in het walhalla van samenvattingen.
 • Speel jij je favoriete jam af op repeat? Ontdek dan het studentenabonnement van Spotify.

We hebben ook een blog voor je, die specifiek gaat over geld beheren tijdens je studies – als student in spé het lezen waard!

Tip 5: Ga naar je lessen

Als student wil je graag lessen missen om op café te gaan. Dit is nu eenmaal iets dat je als student doet. Maar we raden je aan om de eerste weken van een nieuw semester alle lessen bij te wonen. Op deze manier weet je wat je verschillende vakken inhouden en leer je de profs en docenten ook kennen. Bovendien geven docenten in de eerste lessen veel informatie prijs over hun lessen en examens. Dit is dus informatie die je absoluut niet wilt missen.

Na die eerste periode ben je vrij om te doen wat je wilt totdat de examens om de hoek komen kijken. Dan is het tijd om een tandje bij te steken. Woon dus zeker en vast altijd de laatste lessen van het semester bij. Op die manier blijf je op de hoogte van eventuele wijzigingen in het lesmateriaal en kun je je beter voorbereiden op de examens. Op naar de voorlaatste van de 7 tips voor je eerste jaar als student!

Tip 6: Hou je leerstof bij

Het bijhouden van je leerstof zal je op het einde van de rit heel wat stress besparen. We raden je dan ook aan om een paar momenten per week in te plannen om je leerstof te bekijken en samen te vatten. Zo blijf je bij en hoef je niet alles op het laatste moment te doen. Vroeg of laat zal uitstelgedrag backfiren… 

Tip 7: Vergeet niet om af en toe te ontspannen – studentenverenigingen & clubs

En dan de laatste van de 7 tips voor je eerste jaar als student: Het studentenleven is doordrongen met studentenclubs die stuk voor stuk het onderste uit de kan halen om de stevigste feestjes te organiseren. Op studentenfeestjes en cantussen maak je herinneringen voor het leven. Het is dan ook nooit verkeerd om je aan te sluiten bij een studentenclub. Hierdoor leer je heel veel nieuwe mensen kennen.

Bovendien organiseren studentenclubs niet alleen feestjes, maar ook quizavonden of gezelschapspelletjesavonden. Zo leer je in een rustige omgeving heel wat mensen kennen die dezelfde interesses hebben als jij.

Eentje extra: Durf je grenzen te verleggen

We hebben nog een extra tip om onze lijst van 7 tips voor je eerste jaar als student af te ronden. Je studententijd gaat om (jezelf) ontdekken. Stap uit je comfort zone, anders haal je er niet alles uit. Durf ook je grenzen te verleggen. Wie weet ontdek je wel dingen waarvan je in eerste instantie niet dacht dat je ze leuk zou vinden.

Zorg ervoor dat je het beste van beide werelden combineert tijdens je studententijd. Maak plezier à volonté, maar verwaarloos je studies ook niet. Work hard, play hard is het motto van elke succesvolle student!

Conclusie

Ziezo, dat waren de 7 tips voor je eerste jaar als student! Een recap: 

 1. Schrijf je voordat je studie begint in voor verkenningsdagen
 2. Probeer van je start als student te genieten
 3. Bouw een netwerk op met je medestudenten
 4. Gebruik handige tools die specifiek zijn bedoeld om jouw leven als student makkelijker te maken
 5. Ga naar de les – Goed voor je reputatie, motivatie en om mensen te leren kennen 
 6. Hou je leerstof bij: F*ck uitstelgedrag!
 7. Relax in een studentenvereniging of club
 8. Verleg je grenzen – probeer nieuwe dingen