Skip to main content
Inhoudsopgave

Je bent ervan overtuigd: “ik ben de ideale stagiaire!”. Je kan haast niet wachten om je stageperiode te beginnen. Maar hoe overtuig je nu bedrijven om jou een stageplek aan te bieden? Hoe kan jij ervoor zorgen dat je tussen alle andere studenten kunt opvallen zodat jij bij jou ideale stagebedrijf aan de slag kan en dus sneller wordt aangenomen?

Het kan namelijk vaak een lastige opgave zijn om jezelf te doen opvallen bij bedrijven. Er zijn zoveel studenten dat je vaak over het hoofd wordt gezien door veel ondernemingen. Wij willen je helpen om ervoor te zorgen dat jij sneller wordt aangenomen.

Vandaar dat we deze 8 + 1 tip hebben voorzien om je een duwtje in de juiste richting te geven. Op die manier verhoog je je kans significant om daadwerkelijk te worden aangenomen bij het bedrijf naar jouw keuze.

Tip 1: Ga na waar je interesses liggen

Beginnen doen we met deze belangrijke tip. Het is namelijk van groot belang dat je jezelf goed kent. Wat kan je goed en waar ben je in geïnteresseerd? Als je op zoek bent naar een stageplaats moet je natuurlijk wel eerst goed weten bij welke bedrijven je aan de slag wilt en waarom juist die bedrijven. Dat zorgt ervoor dat je efficiënt en effectief te werk kan gaan.

Dit verhoogt ook je kansen als je gaat solliciteren bij een bedrijf dat je interesse wekt. Je vaardigheden en interesses liggen namelijk in lijn met het bedrijf waar je stage zou willen lopen. Dit bespaart een hoop tijd en energie voor beide partijen.

Bedenk dus eerst goed voor jezelf waar je stage wilt lopen, in welke sector je wilt werken, wat voor soort bedrijfscultuur je voorkeur heeft, met welke inhouden je je wil bezighouden…? Dit zal ervoor zorgen dat je de kans significant verhoogd om te worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Maar dat kan enkel door eerst jezelf goed te ondervragen en na te gaan wat je graag zou willen doen en wat je goed kan.

Tip 2: Wees niet te selectief

Een stageperiode lopen bij een bedrijf dat je aanspreekt is zeer belangrijk. Het is namelijk een periode waar je diverse zaken bijleert, ervaring opdoet en inzichten krijgt over jezelf. Doch is het belangrijk om niet te selectief te zijn als je op zoek gaat naar een stageplaats. Stage is jaarlijks voor duizenden studenten een zeer belangrijke basis van hun studie.

Daarbij komend zijn er vaak bepaalde vaste stageplaatsen die door scholen al worden ingevuld voor hun studenten. Veel scholen werken namelijk met een lijst met beschikbare stageplaatsen waar studenten in eerdere jaren hebben stagegelopen. Dit zorgt ervoor dat er bepaalde stageplaatsen al voor aanvang van het schooljaar zijn bezet door andere studenten. Er is dus ontzettend veel vraag naar stageplaatsen wat ervoor zorgt dat je zeker niet de enige bent die solliciteert.

Hiermee willen we duidelijk maken dat je je best niet focust op één bepaald bedrijf. Probeer open te staan voor diverse andere mogelijkheden en opportuniteiten. Vaak lijkt een bedrijf in eerste instantie niet helemaal bij je te passen maar na een gesprek kan dit al een hele boel veranderen. Zoek dus breder dan dat je in eerste instantie zou hebben gedaan. Hierdoor vergroot je je kans aanzienlijk op het vinden van een stageplaats en heb je meer keuze.

Tip 3: Wacht tijdens het solliciteren niet op een antwoord van een bepaald bedrijf

Aansluitend op de vorige tip, namelijk blijf niet wachten op dat ene antwoord van een bedrijf. Blijf in de tussentijd zoeken en solliciteren bij andere bedrijven. De kans is namelijk aanzienlijk dat je zal worden afgewezen en dat is ook helemaal niet erg.

Wat daarentegen wel erg is, is blijven wachten totdat dat ene bedrijf antwoordt. Hierdoor verlies je namelijk kostbare tijd wat je in alle gevallen moet voorkomen. Blijf dus zeker niet wachten op één bedrijf en ga in de tussentijd proactief op zoek naar een andere onderneming waar je stage zou willen lopen.

Als het ene bedrijf toch niets wordt, zit je niet met de gebakken peren en kan je overgaan op een alternatief. Je zal namelijk wel tegen een bepaald aantrekkelijk aanbod aanlopen waar je daadwerkelijk aan de slag kan. Loop je tegen meerdere leuke bedrijven aan waar je mag beginnen? Perfect, je hebt zelf de keuze welke je voorkeur heeft. Dit laat je toe om een breder aanbod te hebben zodat je nog een keuze hebt. Dit bespaart je nog een hoop stress en frustraties.

Tip 4: Zorg voor een goed LinkedIn-profiel

Je zou er misschien niet meteen aan gedacht hebben maar een verzorgd LinkedIn-profiel is van uitermate groot belang. Met zijn 500 miljoen gebruikers wereldwijd is het veel meer dan een gewoon sociale media platform. Het is namelijk de grootste online netwerkwebsite ter wereld. Het is een plek om te netwerken, niet op persoonlijk maar op professioneel vlak.

Dit is hoogstwaarschijnlijk het eerste kanaal dat recruiters raadplegen om meer te weten te komen over jou. Je moet goed beseffen dat iemand dat je nog niet kent meteen veel over je te weten komt via LinkedIn. Tegenwoordig zoeken veel bedrijven online meer informatie over hun eventuele nieuwe werknemer. Het is dus een platform dat niet meer weg te denken is in de bedrijfswereld.

Vandaar dat het cruciaal is om aandacht te schenken aan jouw LinkedIn-profiel. Zorg dat je profiel er goed en verzorgd uitziet en ga hier zeker niet te licht over. Zo is je profielfoto bijvoorbeeld het eerste dat mensen zien als ze jouw profiel voorbij zien komen. Gebruik er dus één die professioneel en verzorgd oogt. Die vakantiefoto waar je zo goed op staat is leuk, maar kan je op LinkedIn beter achterwegen laten.

LinkedIn is een plek waar je toekomstige werkgevers, collega’s, medestudenten confronteert. Op zo’n plek wil je je dus uiteraard van je beste kant laten zien en wil je professioneel ogen. Denk hier dus zeker aan ongeacht of je wilt solliciteren of niet. Het is een ongelofelijk handige tool dat je altijd kan raadplegen.

Tip 5: Referenties

Nog zo’n tip waar je misschien niet meteen aan zou denken maar wel een wereld van verschil kan maken, namelijk referenties. Maar wat zijn referenties juist? Wel een referentie betekent letterlijk een verwijzing van een persoon waarmee je hebt gewerkt en die iets verteld over je loopbaan bij hen aan derden. Werkgevers krijgen hierdoor namelijk inzicht in je achtergrond en eerdere werkervaringen. Ze raadplegen graag eens één of meerdere referenties om wat meer inzicht te krijgen in je werkervaringen. Dit geeft ook meteen aan waarom je achter referenties moet vragen.

Referenties kunnen van je voormalige werkgevers, collega’s, leidinggevenden zijn… Ook deze kan je op je LinkedIn-profiel weergeven waardoor je een mooi overzicht krijgt van al je referenties van afgelopen jaren. Onthoud dus goed dat hier vaak achter gevraagd wordt. Als dit het geval is kan je best een aantal referenties klaar hebben liggen voor het geval iemand dit zou willen raadplegen.

Maar wie vraag je nu best voor zo’n referentie? Wel zoals eerder aangehaald is dit iets om mee uit te blinken. Kies dus best voor iemand waarmee je nauw hebt samengewerkt en die jouw kwaliteiten door en door kent. Niet alleen werkgevers en leidinggevende zijn hiervoor geschikt, ook collega’s of mensen met wie je hebt samengewerkt zijn mogelijkheden.

Het is belangrijk dat die persoon een positief beeld van jou heeft en dit kan laten doorschijnen in je referentie. Maar let op, zorg wel dat ze alsnog objectief zijn en niet overdrijven in het ophemelen van jouw prestaties, hoe goed deze ook mogen zijn! Je wil namelijk niet dat deze ongeloofwaardig ogen. Laat hen dus vertellen over je positieve punten maar laat ze zeker niet overdrijven.

Tip 6: Personaliseer je cv

Heb je een vacature gezien bij een bedrijf dat je aanspreekt? Perfect! Nu is het de hoogste tijd om je cv aan te passen. “Aanpassen van mijn cv”? hoor ik je denken. Jazeker! Zorg ervoor dat je de vacature als uitgangspunt gebruikt voor je cv. Afhankelijk van de vacature pas je best je cv aan zodat enkel de echt relevante zaken opvallen.

Vaak beseffen we het niet maar een bedrijf kijkt slechts enkele seconden naar je cv. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je cv in die luttele seconden eruit springt. Doe je dat door te veel irrelevante informatie te geven, dan bestaat de kans dat je op de grote stapel van twijfelgevallen terechtkomt.

Je moet ervoor zorgen dat je voorkomt als de ideale kandidaat voor dat bedrijf en in het bijzonder die functie. Zoals eerder aangehaald zijn er ontzettend veel studenten die stagelopen dus zal je jezelf van de sterkste kant moeten laten zien om de concurrentie te verslaan. Dit doe je dus om je cv af te stemmen op de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. 

Tip 7: Schrijf een motivatiebrief

In lijn met de vorige tip, je schrijft best ook een motivatiebrief. Dit wordt vaak gezien als doorslaggevende factor voor werkgevers. Zoals we eerder hebben verteld ben je zeker niet de enige die reageert op een vacature voor een stage. Door middel van een motivatiebrief probeer je jezelf te ontdoen van de concurrentie. Je gaat als het ware verklaren waarom jij een betere kandidaat bent dan anderen.

Wanneer je duidelijk aangeeft waarom je juist voor dat bedrijf wil werken en die functie wilt opnemen, dan val je op tegenover de concurrentie. Haal ook meteen aan waarom jij de geschikte kandidaat bent door je kwaliteiten, interesses en vaardigheden in de kijker te zetten. Bepaalde vaardigheden en skills zijn niet altijd voldoende om een bedrijf te overtuigen om je een stage aan te bieden.

Vandaar dat een goede motivatie van essentieel belang is. Je moet jezelf de vraag stellen: Waarom wil ik bij dit bedrijf stagelopen? Welke afdelingen wekken mijn interesse? Wat zijn de voordelen? Wat wil ik bijleren? Pas ik in het kader van dit bedrijf en deze functie? Van zodra je hierop antwoorden hebt gevonden kan je starten met het schrijven van je sollicitatiebrief.

Zorg er ook zeker voor dat je je eigen behoeften en noden aankaart. Zo kan je vermijden dat die stageplaats toch niet helemaal bij jouw verwachtingen aansluit. En op deze manier kunnen zij de functie op jou afstellen.

Hoe maak je nu een goede motivatiebrief?

Wel ten eerste moet je ervoor zorgen dat je een persoonlijke motivatiebrief schrijft. Stuur dus geen zeker geen copy-paste naar verschillende bedrijven en hou het persoonlijk. Geef ook duidelijk je vaardigheden, skills en sterktes aan. Zo kunnen ze meteen achterhalen waar jij goed in bent. Geef dan ook weer waarom die zaken nuttig zijn voor dat bedrijf.

Wat je ook zeker niet mag vergeten is het beschrijven van je interesses, noden en behoeften. Zo voorkom je dat het totaal geen match is wat je een hoop tijd en energie bespaart. Afsluiten kan je het best doen met een bepaalde “call to action”. Zo geef je ook meteen een geldige reden om te antwoorden op je motivatiebrief.

Tenslotte is het zeer belangrijk om het te laten nalezen door iemand anders. Vaak lees je zelf over fouten heen waar je niet meteen bij stil staat. Door dit te laten nalezen vermijd je dit. Wat je daarentegen zeker niet mag doen bij een motivatiebrief is liegen en of overdrijven. Niemand is perfect en dat is helemaal oké.

Wees dus je authentieke zelf en probeer niet als de perfecte student over te komen. Doe je dit wel dan kan dit vaak aanleiding geven tot een zekere arrogantie dat dan overheerst. Ook vermijd je best bepaalde clichés, sommige zaken hebben ze al duizendmaal gehoord van studenten. Zorg dat je opvalt tussen alle profielen en vertel best geen algemeenheden waar je niets uit kan afleiden. Wees dus gewoon jezelf is de boodschap!

Tip 8: Raadpleeg je (online) netwerk

Bij de ene is het netwerk wat groter dan bij de andere maar iedereen heeft er wel één. Kijk in je omgeving en vraag na of zij een stageplaats kennen die bij jou past. Je kan het ook zeker aan oud-studenten vragen. Er zijn duizenden studenten die jou voor zijn gegaan met hun stage.

Het kan dus perfect zijn dat zij al stage hebben gelopen bij een bedrijf dat jou wel aanspreekt. Stel je vragen zeker aan hen door eens contact op te nemen. Zij kunnen je eventueel doorverwijzen.

Wanneer je namelijk iemand kent die zelf bij dat bedrijf werkt of stage heeft gelopen dan kennen zij al de ins -en outs van dat bedrijf. Zij kunnen je dus vertellen hoe het eraan toegaat, wat er belangrijk is en wat je eigenlijk kan verwachten. Zo’n kennis kan je zeker een bepaalde voorsprong geven op concurrenten. Ook kunnen ze misschien een goed woordje voor jou doen of bepaalde personen aanspreken 😉 .

Pro tip: Zorg ervoor dat je sollicitatiegesprek goed verloopt

Heb je een uitnodiging gekregen voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Maar hoe zorg jij er nu voor dat je je sollicitatiegesprek tot een goed einde brengt? Er zijn namelijk bepaalde dingen dat je best kan doen en ook juist niet kan doen. Welke zaken belangrijk zijn kan je in één van onze andere blogs lezen.

Lees hier onze blog over hoe je je best voorbereidt op een
sollicitatiegesprek.