309892463905487 Skip to main content

Tip 1: Bestudeer het bedrijf in kwestie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je weet welke diensten of producten het bedrijf waar je op sollicitatiegesprek gaat aanbiedt.

Je wilt jezelf namelijk niet voorschut zetten wanneer er tijdens je sollicitatiegesprek gevraagd wordt om wat meer te vertellen over het bedrijf in kwestie. Dan schiet je jezelf in de voet. Hiermee willen we niet zeggen dat je urenlang al hun financiële cijfers moet bestuderen. Maar toch raden we je aan om een algemeen beeld te hebben van het bedrijf. Eventjes hun website bekijken en wat opzoeken op het internet is meer dan voldoende.

PS: Onthoud ook zeker de naam van de persoon waarmee je je stage sollicitatiegesprek hebt. Niets is ongemakkelijker dan aankomen op je sollicitatiegesprek en de persoon zijn naam niet meer weten.

Tip 2: Heb altijd een antwoord klaar

Het klaar hebben van een antwoord op veel voorkomende vragen is geen overbodige luxe. Het laat je zelfzeker overkomen en toont aan dat je iemand bent die weet wat hij/zij wilt.

Uiteraard heeft elk bedrijf wel zijn eigen specifieke vragen, maar het merendeel van de vragen die je voorgeschoteld krijgt zijn bij het gros van je stage sollicitatiegesprekken wel vrij gelijk.

We geven je even een aantal vragen mee die je dient voor te bereiden:

  • Geef eens een paar sterke en zwakke punten van jezelf?
  • Waarom wil je bij ons bedrijf stage lopen?
  • Waar leer je graag meer over?
  • Werk jij graag in groep?
  • Heb je al reeds ervaring opgedaan?

Zorg ervoor dat je een spontaan antwoord biedt op bovenstaande vragen. Dit geeft niet enkel de persoon die je stage sollicitatiegesprek afneemt een beter gevoel. Ook jijzelf vertrekt met een goed gevoel van het gesprek. Wees dus zeker goed voorbereid.

Tip 3: Essentiële zaken die je dient mee te nemen naar het gesprek

Dit is ook een deel van je voorbereiding. Zorg ervoor dat je een geprinte versie van je cv meeneemt naar je sollicitatiegesprek. Een geprinte versie van je cv blijft langer hangen in tegenstelling tot een mail. Ook kunnen ze dit tijdens het gesprek voor zich houden.

Neem daarnaast een notitieboekje mee waar je tijdens het gesprek belangrijke zaken in noteert. In dit boekje schrijf je best op voorhand ook een aantal vragen in die je zeker niet mag vergeten te stellen. Dit kan ook zeker met je laptop. Hierdoor toon je je betrokkenheid en dat je aandachtig bent.

Door het stellen van vragen toon je ook aan dat je oprecht interesse hebt in de stageplaats en dat je er mee bezig bent. 

Tip 4: Draag de gepaste kledij naar het gesprek

Of je dit nu wilt of niet, je zal worden beoordeeld op je uiterlijk en dus ook op je kledij. Mensen zijn nu eenmaal visuele wezens en zullen een mening over je vormen aan de hand van je uiterlijk. En vaak nog voor dat je nog maar iets kan zeggen.

Probeer je dus te kleden naar de functie waarvoor je solliciteert. Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet van kop tot teen. Dit kan een aanzienlijke invloed hebben op de kansen die je hebt om daadwerkelijk te worden aangenomen.

Ook zal dit je zelfvertrouwen zeker helpen verhogen. Maak er dus werk van om je eerste indruk zo positief mogelijk te maken.

Tip 5: Laat van je horen na het gesprek

Hou altijd in het achterhoofd dat je niet de enige student bent die uitgenodigd wordt voor een stage sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je top of mind blijft bij je potentiële stagebedrijf. Stuur een follow-up mail na je stage sollicitatiegesprek om het bedrijf te bedanken voor het gesprek. Haal in dit mailtje ook nog eens je sterke punten aan en waarom je overtuigd bent dat jij de geschikte stagiair bent voor het bedrijf.

Wacht dus zeker niet af op een antwoord van het bedrijf en neem de touwtjes zelf in handen. Iets wat bedrijven zeker zullen appreciëren. Dit toont namelijk aan dat je gedreven en betrokken bent. Dit zal je kunnen differentiëren van eventuele andere sollicitanten.

Graag wensen we jou enorm veel succes op je sollicitatiegesprek!