309892463905487 Skip to main content

Tip 1: Bestudeer het bedrijf dat jou uitnodigt voor een gesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je weet welke diensten of producten het bedrijf waar je op sollicitatiegesprek gaat aanbiedt.

Je wilt niet voor domme feiten staan wanneer er tijdens je sollicitatiegesprek gevraagd wordt om wat meer te vertellen over het bedrijf. Dan schiet je jezelf in de voet. Hiermee willen we niet zeggen dat je urenlang al hun financiële cijfers moet bestuderen.

We raden je aan om een algemeen beeld te hebben van het bedrijf. Eventjes hun website bekijken en wat opzoeken op het internet is meer dan voldoende.

PS: Onthoud de naam van de persoon waarmee je je stage sollicitatiegesprek hebt. Niets is ongemakkelijker dan aankomen op je sollicitatiegesprek en die persoon zijn naam niet weten.

Tip 2: Heb altijd een antwoord klaar

Het klaar hebben van een antwoord op veel voorkomende vragen is geen overbodige luxe. Het laat je zelfzeker overkomen en toont aan dat je iemand bent die weet wat hij / zij wilt.

Uiteraard heeft elk bedrijf wel zijn eigen vragen, maar het merendeel van de vragen die je voorgeschoteld krijgt zijn bij het gros van je stage sollicitatiegesprekken hetzelfde.

We geven je even een aantal vragen mee die je dient voor te bereiden:

  • Geef eens een paar sterke en zwakke punten van jezelf?
  • Waarom wil je bij ons bedrijf stage lopen?
  • Waar leer je graag meer over?
  • Werk jij graag in groep?
  • Heb je al ergens ervaring opgedaan?

Zorg ervoor dat je een spontaan antwoord biedt op bovenstaande vragen. Dit geeft niet enkel de persoon die je stage sollicitatiegesprek afneemt een beter gevoel. Ook jijzelf vertrekt met een goed gevoel van het gesprek.

Tip 3: Essentiële zaken die je dient mee te nemen naar het gesprek

Dit is ook een deel van je voorbereiding. Zorg ervoor dat je een geprinte versie van je cv meeneemt naar je stage sollicitatiegesprek. Een geprinte versie van je cv blijft langer hangen in tegenstelling tot een mail.

Neem daarnaast een notitieboekje mee waar je tijdens het gesprek belangrijke zaken in noteert. In dit boekje schrijf je best op voorhand ook een aantal vragen in die je zeker niet mag vergeten te stellen.

Door het stellen van vragen toon je dat je oprecht interesse hebt in de stageplaats en dat je er mee bezig bent.

Tip 4: Draag de gepaste kledij naar het gesprek

Tip 5: Laat van je horen na het gesprek

Hou altijd in het achterhoofd dat je niet de enige student bent die uitgenodigd wordt voor een stage sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je top of mind blijft bij je potentiële stagebedrijf.

Stuur een follow-up mail na je stage sollicitatiegesprek om het bedrijf te bedanken voor het aangename gesprek. Haal in dit mailtje ook nog eens je sterke punten aan en waarom je overtuigd bent dat jij de geschikte stagiair bent voor het bedrijf.

Graag wensen we jou enorm veel succes op je sollicitatiegesprek!