Skip to main content
Inhoudsopgave

Waarom een stage?

Stage lopen is één van de fundamenten van je studie waar je in de toekomst verder op kan bouwen. Of je het nu leuk vindt of niet, het blijft een periode boordevol nieuwe ervaringen waar je nu eenmaal niet omheen kan. Je draait fulltime mee in een bedrijf wat uiteraard niet te onderschatten valt.

Gedurende deze periode is het de bedoeling dat je de kennis die je hebt opgedaan in de schoolbanken in de praktijk zal inzetten. Om deze tijd goed en leerzaam door te komen is het belangrijk om zorgvuldig op zoek te gaan naar een goede stage. Op een plek waar je zoveel tijd zal doorbrengen, kun je het namelijk maar beter naar je zin hebben!

Zelfinzicht?

Dit is ook meteen een periode waar je meer over jezelf te weten komt en welke interesses je hebt. Wat ligt jou en hoe zie jij jezelf verder ontwikkelen? Verschillende zaken waar je gedurende je stage zeker achter komt. Vaak belanden studenten op stageplekken die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Je goed oriënteren is dus van uitermate groot belang. Je wilt namelijk niet dat je aan het einde van de rit erachter komt dat je stageperiode toch eigenlijk niet was wat je had verwacht.

De stageperiode is er één die je verschillende inzichten geeft in jezelf en wat je graag zou willen doen of juist totaal niet. Hierdoor krijg je namelijk een helderder beeld van jouw vakgebied en de verschillende werkzaamheden die je na je studie gaat uitvoeren. Zie het dan ook als een uitgelezen kans om ervaring op te doen waar je de rest van je leven de vruchten van kan plukken. Rust dus zeker niet op je lauweren en neem het roer in eigen handen.

Maar hoe vind ik nu juist een stage die goed bij mij past? Dat is de vraag die door het hoofd spookt van veel studenten. Hoe dan ook, de juiste stage vinden is soms nog best lastig. Soms beseffen we het niet meteen, maar de juiste stage vinden kan toch veel tijd en aandacht innemen. Om je een handje te helpen hebben wij hieronder 6 tips voorzien bij het zoeken van een stage die bij jou past.

1. Ken je eigen vaardigheden en skills

De eerste tip die we kunnen meegeven is: Begin bij jezelf. Stel jezelf de vraag: “Wat kan ik goed en wat zijn zaken die ik nog verder wil gaan ontwikkelen?” Het is namelijk bijzonder frustrerend als je tijdens je stageperiode je vaardigheden niet optimaal kan benutten. En hoewel een deel van de stage gaat over nieuwe vaardigheden aanleren is het toch wel van groot belang dat je je eigen capaciteiten nuttig kan gebruiken.

Het is namelijk zo dat je als stagiaire een frisse wind bent binnen een bedrijf die een echte meerwaarde kan bieden. Maar dan is het wel de zaak om ervoor te zorgen dat je je eigen vaardigheden en skills daadwerkelijk kan gaan tonen in het bedrijf waar je stageloopt. Daarvoor moet je dus eerst wel zelf goed weten waar nu juist je sterktes liggen. Die sterktes kan je dan gaan vertalen naar de werkvloer. Begin dus zeker bij wat je goed kan en op welke vlakken je een meerwaarde kan zijn voor een bedrijf.

2. Ken je eigen interesses

Wanneer je op zoek gaat naar een stageplaats is het ook van groot belang om je interesses te kennen. Waar raak jij enthousiast van en zie je jezelf dag in dag uit mee bezig zijn? Als je bepaalde taken dagelijks moet uitvoeren is het maar goed dat je het ook echt interessant en leerrijk vindt. Een stageplaats kiezen die niet alleen aansluit op je eigen vaardigheden of skills maar ook je interesses is dus zeer belangrijk.

Vaak duurt een stage toch een aantal maanden. Het is daarom van eminent belang dat je iets kiest dat je echt leuk vindt. Kies een bedrijf dat je aanspreekt die actief is in een sector waar je jezelf eventueel later in ziet werken. Zo zorg je ervoor dat je iedere dag met goesting opstaat om naar je stageplaats te gaan. Dit zorgt ook zeker voor een aangename ervaring voor de twee partijen.

3. Stel uitdagingen en doelen voorop

Uiteraard moet je jezelf constant blijven uitdagen op allerhande vlakken. Er is namelijk niets saaier dan een job uitoefenen die je op geen één vlak uitdaagt. Je moet jezelf de vraag stellen: “Biedt deze stage voldoende uitdagingen?” Jezelf blijven uitdagen gedurende een periode als deze zal een grote meerwaarde zijn. Niet alleen ben je dan meer betrokken bij je stageplaats, zo leer je ook meer bij en laat je jezelf van je sterkste kant zien.

Een stage duurt meestal een aantal maanden, maar toch verloopt een stage sneller dan dat je zou denken. Probeer er dus het beste uit te halen en daag jezelf voldoende uit. Stel voor jezelf doelen op die je graag zou behalen gedurende je stageperiode.

Om er zeker van te zijn dat je alles leert op je stage waar je naar verlangt, schrijf je je persoonlijke doelen het best ook even neer. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf maar zo toon je ook je betrokkenheid en je wil om het goed te doen. Dat zal je stagebegeleider zeker appreciëren.

4. Vraag jezelf af wat je wil leren

Misschien een voor de hand liggende vraag maar eentje die zeker belangrijk is en toch vaker over het hoofd wordt gezien. Probeer voor jezelf te achterhalen waarin je jezelf zou willen ontwikkelen. Tijdens je stage krijg je meermaals de kans om verschillende dingen uit te proberen. Maar ook om fouten te maken en te ontdekken wat je wel en niet leuk vindt.

Eén van de belangrijkste reden bij het zoeken van een stageplaats is namelijk om te leren over het bedrijfsleven en je eigen interesses. Kies dus voor een stageplaats die je veel leermogelijkheden aanbiedt. Dat zijn namelijk de momenten waar je in je verdere carrière nog veel aan zal hebben. Een stageplaats is zowel rechtsreeks als onrechtstreeks van groot belang voor het verdere verloop van je carrière.

Bepaal dus zeker voor jezelf dat je geen stageplaats uitzoekt waar je enkel basistaken uitvoert en niet al te veel input hebt in de activiteiten van het bedrijf. Zorg ervoor dat je nauw kan samenwerken met verschillende experts in diverse rollen. Zo zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk kunt leren gedurende deze periode. Een hoop leerrijke ervaring opdoen bij jouw ideale stageplek, wie wil dat nu niet? Want dat maakt van jou een pion die een absolute meerwaarde kan zijn in de toekomst.

5. Doe wat research over het bedrijfscultuur

Eerst wat research doen kan je een heel eind op weg helpen om een stageplaats te vinden die bij jou past. Het is namelijk heel belangrijk dat je ook plezier op je werk ervaart. Dit is namelijk iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Plezier en voldoening uit je werk halen is soms net zo belangrijk als het werk op zich. Probeer er dus achter te komen wat de waarden van een onderneming zijn en hoe het bedrijf in elkaar zit.

Je moet je afvragen in wat voor bedrijf je jezelf ziet werken. Houd je van een informele werksfeer of werk je liever voor een corporate bedrijf? Wil je bij een grote multinational werken of werk je liever binnen een kleinschalige organisatie? Hoe groot is de organisatie. Hoe groot is de afdeling waarop je komt te werken? Hoeveel mensen werken er in totaal en hoeveel kantoren heeft het bedrijf?  Hoe ziet de organisatiestructuur eruit en hoe zijn de rollen binnen de organisatie verdeelt?

Allemaal zaken waar jij rekening mee zal moeten houden bij jouw zoektocht naar je ideale stageplaats. Zo kan jij achterhalen of het bedrijf nu wel echt bij je past of je toch beter eens wat verder zoekt. Het is dus zeer belangrijk om hier op voorhand rekening mee te houden. Een aangename werkplek is namelijk voor iedereen anders. Het is goed om al eens wat onderzoek te doen over het bedrijf waar je misschien aan de slag wil gaan.

6. Weet welke eisen je opleiding stelt

Tenslotte is er de laatste tip, maar zeker niet onbelangrijk. Iedere opleiding stelt andere eisen als het gaat om stages. Daarnaast voer je opdrachten uit die vanuit je studie van jou worden verwacht. Het verschilt vaak ook nog eens per hogeschool of universiteit. Daarom is het belangrijk om op voorhand eens na te gaan aan welke voorwaarden je stageplaats moet voldoen. Enkel als je zelf weet wat er van je verwacht wordt kan je op zoek gaan naar een stageplaats die daaraan voldoet.

Je kan hiervoor vaak terecht bij jouw docent of mentor die je meer informatie zal kunnen bieden. Ook zal je kunnen informeren bij oudere studenten over welke eisen je opleiding nu eigenlijk stelt. Het zou zeer jammer zijn, als je je ideale stageplaats hebt gevonden maar dat deze dan niet wordt goedgekeurd. Zoals het spreekwoord luidt: Beter voorkomen dan genezen. Zorg er dus vanaf het begin voor dat je goed weet wat er verwacht wordt. Zo hoef je je er later ook geen zorgen meer over te maken.

Bonus tip: Zoek een stage op een stageplatform als Squire

Heb je na de andere 6 tips jouw droomstage nog steeds niet gevonden? Geen zorgen, maak gewoon gebruik van een stageplatform zoals dat van Squire. Het is namelijk zeer handig om jezelf in te schrijven op een stageplatform. Dit kan een hoop kostbare tijd en stress besparen.

Via Squire kom je rechtsreeks in contact te staan met bedrijven die op zoek zijn naar een stagiair(e). En het kan best goed zijn dat je hier jouw ideale bedrijf vindt. Het platform werkt namelijk met een algoritme dat ervoor zorgt dat je gematch wordt met enkel bedrijven die aansluiten bij jou interesses, behoeften en ambities.

En dat kan allemaal met slechts een paar simpele klikken op de knop. Dit kan je zoektocht naar jouw droomstage aanzienlijk vereenvoudigen. Zo kan je ook op een eenvoudige manier chatten met bedrijven die interesse hebben gewekt. Op deze manier hoef je niet voortdurend mails te versturen. Vaak lezen ze die mails niet of slechts gering en ben je alsnog een hoop tijd verloren. Squire bezorgt jou een stageplaats die de basis vormt voor je verdere carrière. Schrijf je hier in: Squire

Click, match & hire!