Skip to main content

In deze blog brengen we je bij hoe je kan omgaan met verslaving als student.

“Je staat buiten te chillen met je medestudenten, er wordt gepraat over feestjes die komende weken gepland staan en plots steekt je medestudent een sigaret aan. De verleiding is groot. Vervolgens vraagt hij of je er ook ééntje wilt hebben. Je wilt niet onbeleefd zijn en je neemt het aan. Je denkt dat één sigaret geen kwaad kan.”

Dit overkwam Amber, een studente rechtspraktijk. De Impact dat Amber ervaarde was dat ze er een nicotineverslaving aan overhield.

Hoe ontstaat een verslaving en wat doet het met je brein?

Eerst is het belangrijk om de juiste context te schetsen rondom verslavingen. Zo weet je hoe een verslaving ontstaat en wat het met je brein doet. Pas dan kunnen we toelichten hoe je kan omgaan met verslaving als student.

Een verslaving kan aanzienlijke veranderingen in je brein veroorzaken, die de manier waarop je brein functioneert beïnvloede. Dat vertaalt zich naar impact op je gedrag en beslissingen.

Als iemand herhaaldelijk drugs, alcohol, gokken en/of nicotine gebruikt, kan dit leiden tot veranderingen in de chemie van de hersenen. Bijvoorbeeld, drugs en alcohol kunnen de niveaus van neurotransmitters zoals dopamine, serotonine en noradrenaline veranderen, die betrokken zijn bij het beloningscentrum van de hersenen en de regulatie van emoties en stemming.

Het gebruik van deze stoffen kan ook leiden tot veranderingen in de structuur en functie van de hersenen, wat kan resulteren in een verminderd vermogen om te leren, te plannen en beslissingen te nemen.

Bovendien kan verslaving de activiteit van het prefrontale cortex verminderen, wat een cruciaal gebied van de hersenen is dat betrokken is bij het nemen van beslissingen, het controleren van impulsen en het beoordelen van risico’s.

Een verslaving kan de manier waarop het brein werkt en functioneert drastisch veranderen en kan leiden tot blijvende gevolgen voor gedrag en cognitie. Het is daarom belangrijk om verslaving serieus te nemen en professionele hulp te zoeken wanneer nodig.

Een verslaving is in de meeste gevallen alles behalve gezond!

Omgaan met verslaving als student - overzicht van verslavingen

Wat kan je helpen om een verslavend gevoel te verminderen?

Professionele hulp

De eerste manier hoe je kan omgaan met verslaving als student, is door professionele hulp in te schakelen. Iemand die dagdagelijks bezig is met verslavingen, kan je veel beter begeleiden dan eender wie. De persoon die je begeleidt stelt een behandelplan op dat past bij jouw behoeftes. Dit kan met medicatie of psychologische hulp/therapie. Psychologische hulp of een therapie is geen een schande.  Integendeel, je herkent je verslaving en je wilt eraan werken. Dit wil zeggen dat je bewust bent van je gedrag en dat je onafhankelijk in het leven wil staan.

 

Je omgeving veranderen

Vermijd situaties waarbij anderen voor je neus staan te roken (of jouw verslaving uitoefenen). Zoek alternatieven die je minder de zin geven om toch terug te starten met je oude, slechte gewoonte(n).

 

Ondersteuning

Zoek ondersteuning bij familie en vrienden. Het kan erg nuttig zijn om je problemen te delen met andere die hetzelfde hebben meegemaakt.

 

Verslavingsvervanger

Zoek een activiteit waarin je je ei kwijt kunt. Hiermee bedoelen we niet dat je een vervangend middel moet gebruiken voor roken (bijvoorbeeld). Denk aan fietsen of een andere sport beoefenen. Direct naar eten grijpen is niet meteen de beste keuze, vooral als het ongezond eten is. In plaats van iets te gebruiken/consumeren, kan je dus beter met een nieuwe activiteit beginnen waar je voldoening uithaalt.

Het voordeel aan lichaamsbeweging is dat het niet alleen erg goed voor je fysiek maar ook voor je stressniveau en mentaal welzijn.

 

Creatieve activiteiten

Schilderen, tekenen, muziek maken of schrijven kunnen helpen om emoties te uiten en stress te verminderen. Creativiteit kan namelijk zorgen voor afleiding en ontspanning en kan daardoor helpen bij het verminderen van stress en angstAnderzijds zijn er ook onderzoeken die aantonen dat creativiteit niet altijd een positief effect heeft op het stoppen van een verslaving. Het is dus belangrijk om te kijken naar wat voor jou werkt en waar jij je goed bij voelt.

 

Meditatie en mindfulness

Mindfulness en meditatie kunnen een krachtige rol spelen bij het overwinnen van verslaving. Ze ondersteunen je bij het loslaten van dwanggedachten. Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde methode die meditatie-oefeningen integreert. Het richt zich op het bewust worden en zonder oordeel accepteren van gedachten, gevoelens en fysieke sensaties in het huidige moment. Het beoefenen van mindfulness is een effectieve meditatievorm die je ondersteunt bij het herkennen, loslaten en transformeren van onbewuste en automatische denk- en gedragspatronen. Het helpt je om negatieve patronen te doorbreken en deze te vervangen door positievere en gezondere manieren van denken en handelen.

 

Sociale activiteiten

Sociale activiteiten zijn belangrijk bij het overwinnen van een verslaving omdat ze kunnen helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk en het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Dit helpt om terugval te voorkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat sociale activiteiten niet alleen leuk moeten zijn, maar ook moeten bijdragen aan het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

 

Gezonde voeding

Gezonde en uitgebalanceerde voeding kan helpen om je verslaving te overwinnen. Als je goed voor jezelf wilt zorgen, is het belangrijk om te letten op wat je eet. Het behoort mee tot de basis van je fysieke en mentale welzijn. Een gezonde en uitgebalanceerde voeding levert alle voedingsstoffen die je nodig hebt om je lichaam en geest in optimale conditie te houden. Bovendien kan een goede voeding ook bijdragen aan een beter humeur en een positievere kijk op het leven.

 

‘Selfcare’ activiteiten

Een manier om goed voor jezelf te zorgen is om regelmatig zelfzorgactiviteiten te doen die je een gevoel van rust en plezier geven. Dit kunnen dingen zijn zoals een warm bad nemen, een boek lezen, een film kijken, in de tuin of park wandelen, of je laten masseren. Maar het kan ook zo makkelijk zijn als gestructureerde pauzes nemen van je werk. Deze activiteiten kunnen je helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Ze kunnen ook je stemming verbeteren en je energie geven. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te maken en te luisteren naar je behoeften.

Omgaan met je verslaving als student kan enorm moeilijk zijn, maar het is niet onmogelijk. Er zijn verschillende zaken die je kunnen helpen om je doel te bereiken, zoals professionele hulp zoeken, een steungroep vinden, je triggers vermijden en gezonde gewoontes ontwikkelen. In deze blog hebben we enkele tips en adviezen gedeeld die je kunnen inspireren en motiveren om de strijd aan te gaan met je verslaving. We hopen dat je iets hebt gehad aan deze informatie en dat je de eerste stap zet naar een volledig onafhankelijk leven.

Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van andere blogs voor studenten die waardevol zijn voor jou.

 

Ben jij nog op zoek naar stageplaats? Aarzel dan zeker niet en start je zoektocht vandaag via ons platform!

Click, match & hire