Skip to main content

Het mentale welzijn en stress bij studenten is een belangrijk onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. Studeren kan namelijk een stressvolle periode zijn, waarbij studenten te maken krijgen met deadlines, examens, sociale druk en financiële zorgen.

Mentale gezondheid

Een goede mentale gezondheid is essentieel voor het succes van een student. Studenten die zich goed voelen, hebben meer energie en motivatie om te studeren en kunnen beter omgaan met uitdagingen en obstakels die zich tijdens hun studie voordoen. Helaas zijn er ook veel studenten die worstelen met hun mentaal welzijn. Dit kan leiden tot problemen zoals vermoeidheid, angst, depressie,  burn-out en zelfs zelfmoordgedachten.

Er zijn verschillende manieren waarop studenten hun mentale welzijn kunnen verbeteren. Allereerst is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Studeren kan erg vermoeiend zijn en het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen om je lichaam en geest te herstellen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten en regelmatig te bewegen. Dit kan helpen om stress te verminderen en je energieker te voelen. Naast je lichaam is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je geest. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig te mediteren of te ontspannen met behulp van ademhalingsoefeningen. Verder kan het ook helpen om tijd te maken voor sociale activiteiten, zoals het bezoeken familie of afspreken met vrienden.

Ten slotte is het bespreken van je gevoelens met anderen ook sterk aangeraden. Niet iedereen doet dit even graag maar je zou het toch eens een kans moeten geven. Doe dit met iemand waar jij je comfortabel bij voelt. Je hart luchten bij een vriend, familielid of psycholoog kan vaak een grote hulp zijn bij het verbeteren van je mentale gezondheid. Geef dit zeker eens een kans!

Eenzaamheid

Het leven als student kan erg druk zijn met een overvloed aan academische verplichtingen en sociale druk om te presteren. Als gevolg daarvan hebben studenten vaak weinig tijd om relaties op te bouwen en te onderhouden, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid. Dit kan verergerd worden door factoren zoals studeren in het buitenland, verhuizen naar een nieuwe stad of campus, of het ontbreken van ondersteunende familie en vrienden. Eenzaamheid kan dan ook weer gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid van studenten.

De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder studenten nog verder vergroot. Veel studenten hebben te maken gehad met sociale isolatie, fysieke afstand van vrienden en familie, het gemis van klasgenoten door online lessen en andere maatregelen tijdens de lockdowns. Studenten misten toen de normale sociale activiteiten en de mogelijkheid om in persoon met medestudenten te communiceren. Bovendien zijn veel studenten financieel getroffen door de pandemie, wat de stress en isolatie kan verergeren.

Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen hier rekening mee houden en de taak op zich nemen om studenten te voorzien van de nodige ondersteuning om een gevoel van gemeenschap te creëren.

Stress

Alle studenten hebben wel eens vaker te maken met stress. Stress bij studenten is een veelvoorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door de hoge verwachtingen die studenten hebben van zichzelf, de druk om goede cijfers te halen, financiële zorgen, sociale druk en vele andere factoren. Stress kan een negatieve invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid van studenten. Het kan leiden tot vermoeidheid, slapeloosheid, angstgevoelens, depressie en andere gezondheidsproblemen. Het kan ook van invloed zijn op de academische prestaties van studenten, waardoor ze mogelijk minder goed presteren en hun studievoortgang wordt belemmerd.

De examenperiode is een periode voor studenten waarin ze nog meer stress ervaren dan normaal. Deze periode zorgt dus nog meer voor verschillende negatieve gevoelens waardoor het moeilijk wordt om goed te studeren en te presteren op examens. Hoewel een gezonde dosis stress kan helpen om gemotiveerd te blijven, kan overmatige stress juist het tegenovergestelde effect hebben. Daarom is het belangrijk dat je als student leert omgaan met die stress en goed voor jezelf zorgt tijdens je studentencarrière. Hierbij kunnen verschillende technieken gebruikt worden: Mindfulness, meditatie, sporten, het bijhouden van een dagboek of het inschakelen van professionele hulp. Maar ook simpelweg voldoende slaap en gezonde voeding zijn zeer belangrijke factoren.

Deze strategieën kunnen je helpen om beter om te gaan met je (examen)stress:

  • Maak een planning: Plan je studietijd en zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om alles te bestuderen wat je moet weten voor het examen. Dit kan je helpen om je stress te verminderen en je meer georganiseerd te voelen.
  • Vermijd cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen je angstgevoelens en stress verergeren. Probeer deze drankjes te vermijden tijdens de examenperiode.
  • Eet gezond: Eet gezonde en voedzame voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en volle granen. Vermijd suikerrijke snacks en drankjes, omdat deze een negatief effect kunnen hebben op je humeur en energieniveau.
  • Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je stress te verminderen. Probeer dagelijks minstens 30 minuten te wandelen, joggen of een andere vorm van lichaamsbeweging te doen.
  • Verminder afleidingen: Probeer afleidingen te verminderen tijdens het studeren. Schakel je telefoon uit en vermijd sociale media en andere afleidingen.
  • Ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen om je stress te verminderen. Deze technieken kunnen je helpen om je te concentreren en je geest tot rust te brengen.
  • Neem pauzes: Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen om te ontspannen en je geest even rust te geven. Ga even naar buiten, maak een wandeling, mediteer of doe iets wat je leuk vindt.
  • Verminder je schermtijd: Te veel tijd besteden aan je telefoon, computer of tv kan stress en angst veroorzaken. Probeer je schermtijd te verminderen en neem regelmatig pauzes van technologie.
  • Praat met anderen: Het kan enorm helpen om met vrienden, familie of een therapeut te praten over je stress en problemen. Zij kunnen je steun en advies bieden en je helpen omgaan met je gevoelens.
  • Zoek hulp indien nodig: Als je merkt dat je stress niet verdwijnt of steeds erger wordt, zoek dan professionele hulp. Een therapeut kan je helpen om de oorzaak van je stress te begrijpen en effectieve copingstrategieën te ontwikkelen.

Onthoud dat het normaal is om stress te ervaren als student, maar met deze tips kun je je stress verminderen en je concentreren op het succesvol voltooien van je studie. Veel succes!

Vond je dit artikel handig? We hebben nog tal van blogs over tips, how-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!