Skip to main content

Het nut van het aanwerven van stagiaires

Het aanwerven van een stagiair(e) heeft zeker positief nut. Stagiairs leren niet alleen erg veel op korte tijd maar ze kunnen ook een hoop input brengen binnen je bedrijf. Vernieuwende input en meegaand zijn in de technologische wereld is daagse realiteit.

Het is zelfs zo dat als je je stagiair(e) verwent in het bedrijf, uitdagende taken en doorgroeimogelijkheden aanbiedt dat de kans zeer groot is dat de stagiair(e) binnen je bedrijf blijft na de stageperiode.

Hierbij willen we je zeer graag helpen hoe je op een goede en constructieve manier je stagiair(e) kan begeleiden.

Het nut van het aanwerven van stagiaires

Inspiratie

Vooraleer je een stagiair(e) aanneemt, moet je weten wat een stagiair(e)inspireert om bij het bedrijf te komen werken. Een gemotiveerde stagiair(e) telt voor 2 werknemers. Je bespreekt de noden en de behoeften van de stagiair(e). Wat verwacht een stagiair(e) van het bedrijf en wat wilt de stagiair(e) net bijleren en uiteindelijk verwezenlijken in die periode.

Het is handig dat je de student kennis laat maken in bepaalde materie vooraleer hij of zij begint. Dit kan gaan over bepaalde documenten met leerstof over het bedrijf en/of de filosofie van het bedrijf.

Handige tip om te starten bij een bedrijf

Geef een korte presentatie over het bedrijf en de verschillende diensten waarin ze mogelijks in terecht komen. Serveer niet alles in één keer aan de stagiair(e). Probeer de theorie en praktijk te bieden in fases. Zo wordt het voor de stagiair(e) het een stuk dragelijker om alles te begrijpen.

Geef de stagiair(e) voldoende vrijheid bij bepaalde opdrachten. Het is aan hun om zich te bewijzen naar hun werkplek. Stagiaires weten maar al te goed dat er resultaten aan verbonden zijn.

De Do’s & Dont’s van (Nour)

Nour-Saïd Sebaoui zaakvoerder en founder van Squire. Hij heeft in zijn carrière al met tientallen stagiaires samen gewerkt en begeleid. Nour ervaarde op zijn stage dat hij niets mocht doen. Zoals ik ervoor zei geef de stagiair(e) voldoende vrijheid en privileges.

  • Zoek naar een stagiaire die gemotiveerd is, skills kun je aanleren maar een gemotiveerde stagiaire met minder skills kan je veel sneller materie aanleren
  • Zie ze als volwaardige werknemers, part of the team.
  • Te los in omgang, stagiaires zijn opgegroeid in een wereld vol internet dus het is niet onoverkomelijk dat je ze erop wijst dat ze hun gsm moet wegsteken.
  • Geef ze verantwoordelijkheden, Ik merk dat als je een student een grotere verantwoordelijk geeft dan doen ze meer dan dat er verwacht wordt omdat ze zich willen bewijzen naar de werkplek zelf.
  • Kort op de bal spelen qua feedback. Indien er toch iets scheelt kan er direct ingegrepen worden.
  • Probeer op wekelijkse basis de theorie en de praktijk te herhalen, zo blijft het er toch ingebakken in hun hoofd.

Zou je graag expert worden in het begeleiden van stagiaires? Dan raden we je zeker aan om het gratis E-book van Squire te downloaden.

Heb ik je kunnen helpen? Bij Squire proberen we je verder te helpen met alles dat te maken heeft met stagiairs en HR. We hebben nog tal van waardevolle blogs waar je misschien uit kan leren.