Skip to main content

Onderhandelen over je loon is een cruciale vaardigheid die je carrière aanzienlijk kan beïnvloeden. Het is een kans die niet vaak voorkomt, dus het is van belang om het correct aan te pakken. In deze blog delen we 6 + 1 waardevolle tips op basis van eigen ervaringen en grondig onderzoek, om ervoor te zorgen dat je elke onderhandeling met vertrouwen tegemoet gaat.

Twee Benaderingen: Onderhandelen over Je huidige job en sollicitaties

We onderscheiden twee verschillende manieren over hoe je kan onderhandelen over je loon.

1. Loon onderhandelen huidige job

Onderhandelen over je loon met je huidige werkgever vergt een andere benadering dan bij een nieuwe werkgever. In dit geval is het belangrijk om te kijken naar je huidige situatie en hoe je die wilt verbeteren naar de toekomst toe. Richt je op reeds gerealiseerde projecten en toon de waarde die je aan het bedrijf hebt toegevoegd. Laat dit dienen als de basis van je loononderhandeling.

2. Loon onderhandelen sollicitatie

Als je gaat solliciteren is het belangrijk om je ambities en waarde kenbaar te maken. Doe research naar het marktconform loon in je sector en baseer jezelf daarop.

Bepaal ook voor jezelf welke extra legale voordelen in jouw geval van toepassing zijn. Kom je van ver of is het bedrijf moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer? Pols dan naar een bedrijfswagen.

Kortom: bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt en leg de bal in het kamp van je nieuwe werkgever om met een voorstel te komen. En neem dat voorstel als vertrekpunt van je onderhandelingen.

6+1 tips over hoe je moet onderhandelen over je loon

Tip 1: Wees zelfzeker, maar kom niet arrogant over

Of je nu onderhandelt over je loon of iets anders, vertrek ten allen tijde vanuit een sterke positie. Hierbij is het belangrijk om zelfzeker over te komen. Let wel op dat arrogantie niet de bovenhand krijgt. 

Weet je van jezelf dat je niet de meest zelfzekere persoon bent? Oefen het onderhandelingsgesprek een aantal keer met familie of vrienden. Zorg ervoor dat zij veel vragen stellen en niet zomaar akkoord gaan met je voorstel. Op die manier stoom je de juiste antwoorden klaar voor als je in gesprek gaat met je (toekomstige) werkgever.

Om steviger in je schoenen te staan, raden we je ook aan om echt goed te weten wat je waard bent. Heb een antwoord klaar op volgende vragen:

  • Over welke kennis beschik je?
  • Welke ervaringen heb je in je vakgebied?
  • Aan welke projecten heb je reeds gewerkt?

Do’s:

  1. Voorbereiding is Key: Oefen het onderhandelingsgesprek met vrienden of familie en anticipeer op mogelijke vragen over je vaardigheden en prestaties.
  2. Ken Je Waarde: Wees op de hoogte van je eigen kennis, ervaring en prestaties. Onderstreep concrete voorbeelden van succesvolle projecten.
  3. Positieve Lichaamstaal: Let op je lichaamstaal tijdens het gesprek. Zelfverzekerdheid straal je uit door oogcontact te houden en een rechte houding aan te nemen.

Dont’s:

  1. Arrogantie Vermijden: Vermijd arrogant over te komen door te luisteren naar de input van anderen tijdens oefengesprekken en openstaan voor feedback.
  2. Te Bescheiden Zijn: Wees niet te bescheiden over je prestaties. Presenteer ze op een zelfverzekerde manier zonder overdrijving.
  3. Ongestructureerd Gesprek: Voorkom dat het gesprek ongestructureerd wordt. Bereid specifieke voorbeelden voor om je argumenten kracht bij te zetten.

Kortom: Heb een antwoord klaar op de vraag: “Waarom verdien je een loonsverhoging?”. Op naar tip 2 over hoe je onderhandelt over je loon.

Tip 2: Geld is niet alles

Focus niet alleen op je brutoloon. Er zijn nog verschillende andere aspecten binnen de term “loon”, die de moeite waard zijn om over te onderhandelen. Denk hierbij aan de verschillende extralegale voordelen die je krijgt bovenop je loon zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen, extra vakantiedagen, …

Do’s:

  1. Denk aan Extralegale Voordelen: Overweeg welke extralegale voordelen voor jou waardevol zijn, zoals maaltijdcheques, flexibele werkuren of thuiswerkmogelijkheden.
  2. Onderzoek Marktconform Loon: Doe onderzoek naar het marktconforme loon in jouw sector om realistische verwachtingen te hebben.
  3. Persoonlijke Waarde Bepalen: Bepaal wat voor jou persoonlijk waarde heeft in termen van voordelen en integreer dit in je onderhandelingsstrategie.

Dont’s:

  1. Alleen Focussen op Salaris: Richt je niet uitsluitend op het brutoloon. Negeer niet-financiële voordelen niet.
  2. Onvoorbereid Onderhandelen: Ga niet onvoorbereid het gesprek in. Weet wat je wilt en welke voordelen voor jou belangrijk zijn.
  3. Overdreven Eisen Stellen: Vermijd het stellen van overdreven eisen, wat de onderhandeling kan bemoeilijken. Wees realistisch en flexibel.

Wat je graag wilt van extra legale voordelen is logischerwijze iets dat je voor jezelf dient uit te maken. We inspireren je graag met wat voorbeelden van extralegale voordelen (puntje 9)!

Tip 3: Bouw het gesprek op

Maak niet de fout om onmiddellijk te beginnen over het loon dat je graag wilt krijgen. Overtuig je werkgever eerst van je kwaliteiten en beschikbare kennis. Op die manier beschik je over betere kaarten om te onderhandelen over je loon.

Daarnaast vermijd je dat je te hebberig overkomt. Het laatste wat je wilt in gesprek met je (toekomstige) werkgever is dat hij/zij denkt dat je je werk alleen maar doet om het geld.

Do’s:

  1. Bewijs van Vaardigheden: Presenteer voorbeelden van je vaardigheden en prestaties voordat je het hebt over loon.
  2. Focus op Bedrijfswaarde: Benadruk hoe jouw bijdragen waarde hebben toegevoegd aan het bedrijf.
  3. Vermijd Gierigheid: Voorkom dat je hebberig overkomt door eerst je meerwaarde te laten zien voordat je het over loon hebt.

Dont’s:

  1. Onmiddellijk Over Loon Beginnen: Begin niet onmiddellijk over het gewenste loon. Bouw eerst een sterke basis van je kwalificaties op.
  2. Te Veel Nadruk op Geld: Vermijd dat het gesprek puur om het loon draait. Benadruk ook andere waardevolle aspecten van je werk.
  3. Onvoldoende Zelfpresentatie: Voorkom dat je te bescheiden bent over je prestaties. Wees duidelijk over je vaardigheden en ervaring.

Tip 4: Leg de bal in het kamp van je werkgever

Noem zelf nooit als eerste een bepaald bedrag. Een goede aanwervingsmanager of alerte werkgever laat jou eerst aan het woord om een loon voor te stellen

Om jezelf hierbij niet in de voet te schieten, zet je best een “salarisrange” waar jijzelf achterstaat. Het minimumloon van de salarisrange die je voorstelt is het loon waar je op voorhand genoegen mee zou nemen en het maximum loon is een realistisch loon waar je heel tevreden mee zou zijn. Zeg dus niet één bepaald bedrag.

Do’s:

  1. Salarisrange Bepalen: Zet een realistische salarisrange op waar jij tevreden mee zou zijn. Het minimum is het absolute minimum dat je zou accepteren, terwijl het maximum ambitieus maar redelijk is.
  2. Open voor Discussie: Sta open voor discussie en wees bereid om te onderhandelen binnen de door jou vastgestelde range.
  3. Vragen om Hun Voorstel: Laat de werkgever als eerste een loonvoorstel doen. Vraag hen naar hun budget en verwachtingen.

Dont’s:

  1. Exact Bedrag Noemen: Vermijd het noemen van een specifiek bedrag voordat je hun aanbod hebt gehoord.
  2. Te Starre Houding: Wees niet te rigide in je eisen. Flexibiliteit toont dat je openstaat voor een compromis.
  3. Geen Salarisrange Hebben: Ga niet het gesprek in zonder een idee te hebben van wat je wilt verdienen. Een duidelijke salarisrange is cruciaal.

Tip 5: Stel vragen, dat is je recht

Staat je werkgever open voor een loonsverhoging? Durf dan vragen te stellen, zodat je beschikt over zo veel mogelijk informatie.

  • Hoeveel extra vakantiedagen krijg je?
  • Wat is het maandelijkse bedrag op je tankkaart?
  • Hoeveel bedragen je maaltijdcheques?
  • Krijg je een bedrijfswagen? Wat is het maximumbedrag voor je bedrijfswagen?

Do’s:

  1. Informeer naar Extra Voordelen: Vraag specifiek naar extra vakantiedagen, maaltijdcheques, en andere extralegale voordelen.
  2. Begrijp de Voorwaarden: Zorg ervoor dat je alle voorwaarden begrijpt, inclusief de regelingen voor bonussen en eventuele toekomstige loonsverhogingen.
  3. Vraag om Schriftelijke Bevestiging: Nadat de onderhandelingen zijn afgerond, vraag om de overeengekomen voorwaarden schriftelijk te bevestigen.

Dont’s:

  1. Geen Vragen Stellen: Laat geen belangrijke vragen onbeantwoord. Stel vragen om een volledig beeld te krijgen van het aangeboden pakket.
  2. Aannemen in Plaats van Vragen: Neem niets aan. Vraag om duidelijkheid en bevestigingen, zelfs als iets vanzelfsprekend lijkt.
  3. Vragen naar Salaris in Eerste Gesprek: Vermijd het vragen naar het salaris in het allereerste gesprek. Wacht tot je duidelijker inzicht hebt in de functie en verwachtingen.

Tip 6: Doe voorbereidend onderzoek

Ga nooit in een sollicitatiegesprek of onderhandeling over je loon zonder voorbereidend werk. Doe onderzoek over het bedrijf en zie hoe jij van waarde kan zijn of reeds bent. 

Als je al actief bent in het bedrijf en je wilt onderhandelen over je loon, stel dan een portfolio samen van projecten waar je (succesvol) aan hebt bijgedragen. Op die manier kan je tastbare ‘bewijzen’ voorleggen over het feit dat je goed werk levert.

Do’s:

  1. Onderzoek het Bedrijf: Ken het bedrijf, de cultuur en de prestaties. Begrijp hoe jij hier waarde aan kunt toevoegen.
  2. Portfolio van Prestaties: Als je al bij het bedrijf werkt, stel een portfolio samen van projecten waaraan je hebt bijgedragen.
  3. Weet Wat Je Waard Bent: Wees duidelijk over je marktwaarde en hoe jouw vaardigheden bijdragen aan het bedrijf.

Dont’s:

  1. Onvoorbereid Gesprek Ingaaan: Betreed geen sollicitatiegesprek of loononderhandeling zonder voorafgaand onderzoek. Onvoorbereidheid kan een negatieve indruk achterlaten.
  2. Niet Aanpassen aan Bedrijfscultuur: Zorg ervoor dat je voorbereiding aansluit bij de specifieke kenmerken en waarden van het bedrijf.
  3. Gebrek aan Bewijsvoering: Onderbouw je claims met tastbare voorbeelden van je bijdragen en prestaties.

Extra tip: Vermeld je salaris bij je vorige werkgever niet

Een extra tip over hoe je onderhandelt over je loon: Vermeld het salaris van bij je vorige werkgever niet in een sollicitatiegesprek. Wat je daar verdiende doet er niet toe. Het kan een heel vertekend beeld geven over wat je waard bent. Het kan ook afschrikkend werken omdat je zo laat blijken dat je met je gedachten nog bij je vorige werk zit. Niet doen!

Een suggestie met een vernieuwend perspectief

Bekijk de video van Simon Sinek en van Jordan Peterson – Twee business goeroes met oog voor oplossingsgericht handelen. Ze bieden je een nieuwe kijk op hoe je een gesprek over loononderhandeling kan aanpakken.

Conclusie

Onthoud dat elke onderhandeling een unieke kans is om jouw waarde te erkennen en te verzilveren. Door de concrete do’s en dont’s toe te passen, ben je goed op weg om een zelfverzekerde onderhandelaar te worden.

Of je nu je loon wilt verhogen in je huidige baan of bij een nieuwe werkgever, deze tips bieden een stevig fundament om de uitdagingen van loononderhandelingen met vertrouwen tegemoet te treden. Blijf focussen op je eigen waarde, wees flexibel en weet dat succesvol onderhandelen een proces is dat de nodige tijd en oefening vergt. Als afsluitende gedachte willen we benadrukken dat onderhandelen niet alleen draait om het bereiken van een overeenkomst, maar ook om het opbouwen van professionele relaties. Wees respectvol, luister goed en wees bereid om samen te werken aan een resultaat waar zowel jij als je werkgever zich in kunnen vinden.

Met zelfverzekerdheid, voorbereiding en een positieve mindset, ligt de weg naar een succesvolle loononderhandeling voor je open.

Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tipshow-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!