Skip to main content

Een stagevacature is een belangrijk middel om de juiste kandidaten aan te trekken voor een stageplaats binnen jouw bedrijf. Het is dan ook van belang om deze vacature aantrekkelijk en pakkend te maken. Hierbij is het echter wel belangrijk om rekening te houden met verschillende generaties en culturen. In deze blog geven we je tips hoe je als bedrijf een aantrekkelijke en inclusieve stagevacature opstelt die generatie Z en andere culturen aanspreekt.

Laat zien wie je bent als bedrijf

Generatie Z is een generatie die op zoek is naar zingeving, authenticiteit en diversiteit. Ze willen werken voor een bedrijf dat bij hen past, dat een positieve impact heeft op de wereld en dat ruimte biedt voor hun eigen identiteit en ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat je stagevacature laat zien wie je bent als bedrijf, wat je visie, missie en waarden zijn, hoe je omgaat met maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid, diversiteit en inclusie, en hoe je de cultuur en sfeer binnen je organisatie beschrijft. Gebruik bijvoorbeeld foto’s, video’s of testimonials van huidige of voormalige stagiairs om een beeld te geven van hoe het is om bij jou te werken.

Geef aan welke eisen je stelt

Naast het beschrijven van de taken en verantwoordelijkheden, is het ook belangrijk om aan te geven welke eisen je stelt aan de potentiële stagiair. Geef bijvoorbeeld aan welke opleiding of studierichting je verwacht en welke vaardigheden en kennis de stagiair moet bezitten. Vermijd daarbij het stellen van onrealistische eisen en wees flexibel waar dat kan.

Geef aan welke mogelijkheden er zijn voor persoonlijke ontwikkeling

Generatie Z en andere culturen hechten veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling en groei. Geef dan ook aan welke mogelijkheden er zijn voor persoonlijke ontwikkeling en welke trainingen en workshops er beschikbaar zijn voor de stagiair. Hiermee laat je zien dat je als bedrijf investeert in de persoonlijke ontwikkeling van de stagiair en dat je hem of haar graag verder helpt in zijn of haar carrière.

Maak je vacaturetekst begrijpelijk

Een van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden bij het opstellen van een stagevacature is de taal die je gebruikt. Generatie Z en andere culturen hebben vaak een andere achtergrond en kunnen daardoor bepaalde termen en vakjargon niet begrijpen. Het is dan ook van belang om de vacaturetekst begrijpelijk te maken voor iedereen. Dit kun je doen door het gebruik van eenvoudige en heldere taal en het vermijden van onnodig vakjargon.

Maak je vacaturetekst inclusief

Het is belangrijk om bij het opstellen van een vacaturetekst rekening te houden met de verschillende achtergronden en culturen van de potentiële stagiairs. Dit kun je doen door een inclusieve en diverse vacaturetekst op te stellen. Vermijd bijvoorbeeld genderstereotypen en vermijd het gebruik van racistische of discriminerende termen. Maak daarnaast duidelijk dat je als bedrijf openstaat voor diverse achtergronden en culturen en dat je een inclusieve werkomgeving biedt.

Maak de vacaturetekst aantrekkelijk

Een andere belangrijke factor is de aantrekkelijkheid van de vacaturetekst. Generatie Z en andere culturen zijn vaak op zoek naar een stageplek die niet alleen leerzaam is, maar ook leuk en uitdagend. Zorg er dan ook voor dat de vacaturetekst duidelijk maakt wat de stageplek te bieden heeft en wat de verwachtingen zijn van de stagiair. Vermijd daarbij algemene en saaie teksten en maak de tekst juist levendig en enthousiast.

Maak je vacaturetekst persoonlijk

Vervolgens is het belangrijk om de vacaturetekst persoonlijk te maken. Generatie Z en andere culturen zijn vaak op zoek naar een stageplek waar zij zich thuis voelen en waar zij zichzelf kunnen zijn. Door de vacaturetekst persoonlijk te maken, kun je potentiële stagiairs laten zien wat de bedrijfscultuur is en wat zij kunnen verwachten van de stageplek. Vermeld daarbij bijvoorbeeld wat de bedrijfscultuur is en hoe de begeleiding van de stagiair eruitziet.

Maak je vacaturetekst creatief en origineel

Generatie Z is een generatie die houdt van creativiteit, innovatie en uitdaging. Ze willen werken voor een bedrijf dat hen inspireert, verrast en stimuleert. Daarom is het belangrijk dat je stagevacature creatief en origineel is, dat je opvalt tussen alle andere vacatures en dat je de aandacht trekt van de potentiële stagiair. Gebruik bijvoorbeeld humor, storytelling of gamification om je stagevacature leuker en interactiever te maken. Denk bijvoorbeeld aan een quiz, een puzzel of een challenge die de stagiair moet oplossen om te solliciteren. Of vertel een verhaal over hoe de stagiair een probleem of een vraagstuk binnen je bedrijf kan helpen oplossen.

Conclusie

Het opstellen van een aantrekkelijke en inclusieve stagevacature vergt wat tijd en aandacht, maar kan veel opleveren. Door rekening te houden met de bovenstaande tips, kun je een vacaturetekst opstellen die alle potentiële kandidaten aanspreekt, ongeacht hun achtergrond of cultuur. Succes met het opstellen van jouw ideale stagevacature!

Ben jij nog op zoek naar divers talent? Aarzel dan zeker niet en start je zoektocht vandaag via ons platform!

Click, match & hire