309892463905487 Skip to main content

Na het succesvol afronden van het theoretische luik van je opleiding, is het moment van je stage aangebroken. Voor meer dan de helft van de studenten verloopt de zoektocht naar een stageplaats heel moeizaam en brengt dit extra stress met zich mee. Daarom komen er ook steeds meer tools en platformen op de markt die jou als student hierbij willen helpen.

Tip 1: Begin op tijd met zoeken

De meeste bedrijven die stageplaatsen aanbieden, hebben maar een beperkt aantal plaatsen ter beschikking. Dit is ook meteen de reden waarom je voldoende tijd moet inplannen. Niet alleen omdat je anders misschien je droomstage misloopt, maar ook omdat er in het bedrijf een heel administratief proces voorafgaat aan je aanwerving.

Tip 2: Raadpleeg familie en vrienden

Spreek eerst familie en vrienden aan voor het vinden van een stageplaats. Dit is je meest waardevolle netwerk als student. Je moet nog aan je carrière beginnen, dus je hebt nog geen professioneel netwerk opgebouwd.

Let wel op dat je een stageplaats vindt die relevant is voor je studies. Via familie en vrienden is het misschien wel eenvoudiger om een stage te vinden, maar is die ook waardevol voor je verdere carrière?

Accepteer dus niet zomaar de eerste de beste stageplaats die je voorgeschoteld krijgt.

Tip 3: Gebruik LinkedIn

LinkedIn is de laatste jaren aan stevige opmars bezig. Dit omdat het je professionele leven samenbundelt op één handig te gebruiken platform. Deel inzichten met je connecties en durf je mening te delen onder de berichten van anderen. 

Graag geef ik je een paar praktische tips mee om van start te gaan met LinkedIn:

  • Vul je profiel zo volledig mogelijk aan.
  • Upload je CV. 
  • Post bijdragen over wat je al gerealiseerd hebt.

Tip 4: Een mooie en overzichtelijke cv

Een curriculum vitae of cv is een schriftelijke weergave van wat je reeds bereikt hebt. Daarnaast biedt het je ook de kans om te tonen welke competenties je al verworven hebt.

Ben je niet praktisch ingesteld voor het ontwerpen van je cv? Geen stress, online vind je voldoende templates om mee aan de slag te gaan.

Ook al gebruik je een template, probeer toch wel steeds jezelf zo goed mogelijk te onderscheiden. Recruiters of zaakvoerders krijgen heel wat cv’s te zien op een dag, dus tracht uniek uit de hoek te komen.

Daarnaast is je cv iets dat ongetwijfeld ter sprake komt tijdens je sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je cv altijd up-to-date is.

Tip 5: Studentenvereniging

Het is jammer om te zien dat studentenverenigingen de laatste jaren zo negatief in de media zijn gekomen omwille van studentendopen.

Maar probeer hier door te kijken, want studentenverenigingen zijn nog steeds super waardevol. Je leert er mensen kennen met dezelfde interesses. Perfect dus voor het opbouwen van een eerste netwerk.

Daarnaast bieden verenigingen als Ekonomika zelfs studiebeurzen aan. Die beurs ontvang je onder de vorm van carreer days. Van die carreer days maken studentenverenigingen handig gebruik om hun leden iets bij te leren. Dit zowel in de vorm van cursussen als hulp bij je professionele ontwikkeling.

Dit allemaal in een rustige sfeer met een hapje en een drankje. Zeker de moeite waard om eens te bekijken!

Tip 6: Gebruik een stageplatform

Horen bij je netwerk en solliciteren, is één manier voor het vinden van je stageplaats. Een tweede manier is om jezelf gratis in te schrijven op een stageplatform zoals dat van Squire.

Je komt rechtstreeks in contact te staan met bedrijven die op zoek zijn naar een stagiaire. Dit vereenvoudigt je zoektocht aanzienlijk. Daarnaast chat je eenvoudig met bedrijven die je interesse hebben gewekt.

Zo hoef je ook niet voortdurend te mailen met bedrijven in de hoop dat deze je mailtje al dan niet beantwoorden.

Tip 7: Stagebemiddelaars raadplegen

Een stagebemiddelaar houdt zich bezig met het begeleiden van studenten die op zoek zijn naar een stageplaats. Ook tijdens je stage, is je stagebemiddelaar de persoon om te raadplegen. 

Dankzij hun jarenlange ervaring beschikken stagebemiddelaars over de nodige expertise om je verder te helpen. Durf ze dus zeker ook aan te spreken. Ze zijn er om jou te helpen!

Tip 8: Wees kritisch

Eerder had ik het ook al eventjes over dat je niet de eerste de beste stageplaats moet aannemen. Wees kritisch voor jezelf en kies de stage die aansluit bij je ambities en verwachtingen. 

Kies een stageplaats die bijdraagt aan je professionele, maar vooral je persoonlijke ontwikkeling. Om jezelf hier tegen te wapenen, heb ik een aantal redenen opgelijst om een stageplaats niet aan te nemen

Pro tip: Gebruik meerdere kanalen

Hierboven raad ik je steeds aan om meerdere kanalen te gebruiken. In een ideaal scenario gebruik je deze verschillende kanalen tegelijkertijd in je zoektocht naar een stageplaats. 

Het meeste kans op het vinden van een stageplaats, is door gebruik te maken van LinkedIn of een stageplatform zoals Squire.