Skip to main content

Een stage lopen tijdens je studie is een uitgelezen kans om ervaring op te doen die je later in je carrière kan gebruiken. Bovendien verhoogt het je kans op een baan vlak na je studie. Tijdens een stage kan je de kennis die je hebt opgedaan op de schoolbanken in de praktijk omzetten en zo een belangrijk fundament leggen voor je verdere opleiding. Maar hoe kan je jouw ideale stageplaats vinden? Dat kom je te weten in deze blog.

Tip 1: Begin op tijd met zoeken

Meteen de belangrijkste tip die we kunnen meegeven voor het vinden van jou ideale stageplaats: Begin op tijd. Het zoeken van een stage is vaak een lang en soms frustrerend proces. Gemiddeld starten bedrijven 13 weken voor de daadwerkelijke startdatum met het zoeken naar stagiaires. Wanneer je snel reageert op de vacatures van bedrijven, lijk je erg enthousiast en gedreven. Iets wat je zeker kan onderscheiden van eventuele andere zoekende stagiaires.

De meeste bedrijven die stageplaatsen aanbieden, hebben ook slechts een beperkt aantal plaatsen ter beschikking. De beste plaatsen raken snel opgevuld en in bepaalde sectoren zijn er een hoop meer studenten die een stage willen dan dat er daadwerkelijk plaatsen zijn. Dit is ook meteen de reden waarom je voldoende tijd moet inplannen. Niet alleen omdat je anders misschien je droomstage misloopt, maar ook omdat er in het bedrijf een heel administratief proces voorafgaat aan je aanwerving.

Wacht dus niet tot het laatste moment om aan de slag te gaan en begin ruim voldoende op tijd. Dit bespaart je ook meteen een hoop stress en zorgen. Begin dus zo snel mogelijk is de boodschap!

Tip 2: Spreek je netwerk aan

Je directe omgeving aanspreken is vaak de meest effectieve manier bij het zoeken van een stageplaats. Want wie kent je nu beter dan je eigen familie en vrienden? Dit is dus je meest waardevolle netwerk als student zijnde. Zij kunnen je in veel gevallen verder helpen bij het zoeken van een geschikte stageplaats aangezien zij je persoonlijk kennen. De kans dat zij inzichten hebben in je interesses en skills is dus groot.

Uiteindelijk moet er wel een wederzijdse klik zijn. Van daaruit kunnen zij hun connecties aanspreken. Voor je het weet heb je een aantal suggesties van bedrijven waar jij aan de slag zou kunnen gaan.

Let wel op dat je een stageplaats vindt die relevant is voor je studies. Via familie en vrienden is het misschien wel eenvoudiger om een stage te vinden, maar is die ook waardevol voor je verdere carrière?

Ook zal je moeten letten op de eisen van je eigen opleiding. Zo is het vaak niet toegestaan om stage te lopen bij het bedrijf van je moeder of vader. Dus pas daar zeker goed mee op en vraag na wat juist de criteria zijn. Laten we verdergaan naar de derde tip over hoe je jouw ideale stageplaats kan vinden.

Tip 3: Gebruik sociale media

Ja, dat lees je goed. Het kan zijn dat je jouw ideale stageplaats vindt op social media. De laatste jaren gebruiken bedrijven vaker sociale media voor diverse wervings- en selectie activiteiten. Zo is LinkedIn bij uitstek het perfecte sociale media platform om een stage te vinden. LinkedIn is de laatste jaren namelijk aan een stevige opmars bezig. Dit omdat het je professionele leven samenbundelt op één handig te gebruiken platform.

LinkedIn is een toegankelijke manier om je gehele netwerk te laten weten dat jij op zoek bent naar een stage. Deel inzichten met je connecties en durf je mening te delen onder de berichten van anderen.

Zorg er dus voor dat je LinkedInprofiel up-to-date is. Op die manier kan je diverse mensen en bedrijven benaderen die een interessante stageplaats aanbieden of die zelf een job uitoefenen dat jou interessant lijkt. Dit is vaak ook een stuk efficiënter aangezien je iemand persoonlijk benadert inplaats van dat je een mail schrijft naar het algemene e-mail adres van dat bedrijf. Wees hier ook actief in groepen en wees dus zeker niet bang om iemand uit je netwerk te benaderen voor een passende stageplek.

Graag geven we je ook een paar praktische tips mee om van start te gaan met LinkedIn:

  • Vul je profiel zo volledig mogelijk aan.
  • Upload je CV.
  • Post bijdragen over wat je al gerealiseerd hebt.

Zo zijn er nog een aantal andere platformen zoals Facebook waar je terecht kan voor een stageplaats. Er worden wel vaker diverse advertenties geplaatst in verband met stagiaires voor verschillende specifieke afdelingen. Daar kan je zeker een aantal advertenties tegenkomen die je misschien zullen aanspreken.

Ook is het gebruik maken van groepen, net als bij LinkedIn een zeer handig iets om te doen. Er bestaan namelijk diverse groepen met betrekking tot jouw opleiding. Er worden in deze groepen vaak oproepen gedaan voor stagiaires.

Tip 4: Raadpleeg je eigen opleiding

De meest vanzelfsprekende tip van de lijst maar dat toch wel veel over het hoofd wordt gezien. Meestal kan je gewoon terecht binnen je eigen opleiding en of school. Vaak vinden studenten op deze manier een geschikte stageplaats. Aangezien het vaak voor komt dat bedrijven de universiteiten en hogescholen zelf benaderen om dan stages te kunnen aanbieden.

Dit is eigenlijk zeer handig aangezien je dan zeker weet dat dit bedrijf aansluit bij de verwachtingen van je stageplek. Je opleiding is dan namelijk al bekend met het bedrijf wat dus een hoop zorgen en tijd bespaard.

Wat nog handig is om te doen is om in contact te komen met (oud-)studenten om vragen te stellen in verband met hun stage. Er zijn al duizenden studenten geweest van jouw opleiding die al eerder stage hebben gelopen. Het kan dus heel goed zijn dat zij al reeds stage hebben gelopen bij een bedrijf dat je wel aanspreekt. Probeer dus met hen in contact te komen en stel de vragen die je hebt aan hen.

Tip 5: Zoek verder dan je eigen woonplaats

Wanneer je aan het zoeken bent naar een stageplaats, zoek dan ook verder dan je eigen woonplaats. Het is geweldig als je lopend naar je stage kan, maar is dit daadwerkelijk wel de beste keuze? De kans is namelijk zeer groot dat er een beter bedrijf voor je weggelegd is die dan net iets verder is. Je zult hier dus veel meer aan hebben.

Durf dus uit je comfort zone te stappen en zoek misschien wat verder dat dat je gewend bent. Er zijn meer dan genoeg bedrijven die perfect aansluiten bij je capaciteiten en interesses en waar je meer ervaring kan opdoen dan die in je omgeving. Dat half uurtje in de trein of bus zullen hun vruchten zeker afwerpen. Misschien is het eens tijd om een nieuwe serie op Netflix uit te zoeken.

Tip 6: Ga voor het hoogst haalbare

Jouw ideale stageplaats, staat waarschijnlijk gelijk aan gepaste uitdagingen. “The sky is the limit” is bij het zoeken van een stageplaats zeker van toepassing. Een nee heb je en een ja kan je krijgen. Wees dus zeker niet bang om hoog te mikken, ook de groter bedrijven kunnen vast een stagiaire gebruiken. Ga dus voor het best mogelijke en laat je niet beperken tot de kleinere bedrijven.

Ga voor het bedrijf waar je altijd al eens wou werken en vraag na of zij misschien nog een stagiair kunnen gebruiken. Ook al heeft een een bedrijf waar je jezelf later wel ziet werken geen vacatures voor stagiaires open staan, contacteer hen! Je weet maar nooit dat zij nog opzoek zijn naar een stagiaire.

Het gebeurd wel vaker dat de grote bedrijven geen vacature openzetten maar wel iemand als jou kunnen gebruiken. Als dit niet lukt kan je altijd nog terugvallen op een plan B.

Tip 7: Een mooie en overzichtelijke CV

Curriculum Vitae (CV) is Latijn voor “levensloop”. Een CV is dus een schriftelijke weergave van wat je reeds bereikt hebt. Daarnaast biedt het je ook de kans om te tonen welke competenties je al verworven hebt. Ben je niet praktisch ingesteld voor het ontwerpen van je cv? Maak je geen zorgen, online vind je voldoende templates om mee aan de slag te gaan.

Ook al gebruik je een template, probeer toch wel steeds jezelf zo goed mogelijk te onderscheiden. Recruiters of zaakvoerders krijgen heel wat cv’s te zien op een dag, dus tracht uniek uit de hoek te komen. Dan zal het je helpen om jouw ideale stageplaats te vinden.

Wist je namelijk dat een recruiter gemiddeld slechts 7,4 seconden naar je cv kijkt? Zorg er dus voor dat die van jou opvalt en onweerstaanbaar is.

Daarnaast is je cv iets dat ongetwijfeld ter sprake komt tijdens je sollicitatiegesprek. Zorg er dus ook voor dat je cv altijd up-to-date is.

Tip 8: Neem zelf initiatief

Bij het zoeken van een stageplaats komt het vaker voor dat je aan het wachten bent op een antwoord van het bedrijf in kwestie. Wacht niet tot je een antwoord krijgt maar zoek ondertussen nog wat verder en heb een plan B.  Het is namelijk niet slim om stil te zitten wanneer je wacht op het antwoord van een bedrijf. De kans is er dat je een negatief antwoord terugkrijgt en je daardoor net wat teveel tijd hebt verspild.

Ga dus in de tussentijd zeker verder actief op zoek naar andere stageadressen en laat niets aan het toeval over. Om je kans te vergroten kan je zelfs langst gaan bij bedrijven. Zo heb je meteen een antwoord en weet je of je toch nog wat verder moet zoeken of niet.

Tip 9: Stagebemiddelaars raadplegen

Dit is een minder voor de hand liggende optie, maar kan het soms waard zijn om jouw ideale stageplaats te vinden. Een stagebemiddelaar houdt zich bezig met het begeleiden van studenten die op zoek zijn naar een stageplaats. Ook tijdens je stage, is je stagebemiddelaar de persoon om te raadplegen bij vragen of problemen. Dankzij hun jarenlange ervaring beschikken stagebemiddelaars over de nodige expertise om je verder te helpen.

Vaak kennen ze ook een aantal bedrijven waar je stage kan lopen in geval van nood. Zij hebben namelijk op regelmatige basis nog contact met bedrijven waar studenten al eerder stage hebben gelopen. Zij kunnen je dus zeker een aantal suggesties bieden.

Durf ze dus zeker ook aan te spreken en om hulp te vragen. Ze zijn er om jou te helpen!

Pro tip: Maak gebruik van een stageplatform

Heb je na de 9 tips die we hebben gegeven nog steeds geen stageplaats gevonden die aan jouw wensen voldoet? Geen zorgen, maak gewoon gebruik van een stageplatform zoals Squire. Jezelf gratis in te schrijven op een stageplatform zoals dat van Squire kan heel handig zijn en een hoop tijd en stress besparen.

Je komt namelijk rechtstreeks in contact te staan met bedrijven die op zoek zijn naar een stagiaire en die de perfecte stage bieden voor jou. Je wordt gematched met bedrijven die aansluiten bij je behoeften en ambities en dat allemaal met slechts een paar drukken op de knop. Dit vereenvoudigt je zoektocht aanzienlijk.

Daarnaast chat je eenvoudig met bedrijven die je interesse hebben gewekt. Zo hoef je ook niet voortdurend te mailen met bedrijven in de hoop dat deze je mailtje al dan niet beantwoorden.

Squire bezorgt jou een stageplaats die de basis vormt voor je verdere carrière. Schrijf je hier in: Squire

Vond je dit artikel handig? We hebben nog tal van blogs over tips, how-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!