Zelf snoeien, zelf laten groeien! Wel dat klinkt goed. Ben jij een student die tijdens zijn studieavontuur op kot zelf groenten wil kweken? Goed nieuws! Hier zijn vijf bekende kruiden die je alvast een plekje kunt geven op je vensterbank.
1. Bieslook
Bieslook, in de volksmond ook wel bekend als piepgras of uiengras, is een kruid dat zich kenmerkt door zijn pijpvormige, holle stengels en lichtpaarse bloemen. Bij het onderhouden van bieslook is het essentieel om de grond vochtig te houden. Het kruid gedijt zowel in de schaduw als in de zon en vereist regelmatige knipbeurten van de sprieten.
Met zijn verfijnde smaak is bieslook een veelzijdig kruid dat gebruikt kan worden in salades, soepen of dipsausjes. Door regelmatig bij te knippen, stimuleer je de groei en zorg je ervoor dat je altijd verse bieslook bij de hand hebt om je gerechten op smaak te brengen. Het is een makkelijk te onderhouden en smaakvolle toevoeging aan je vensterbanktuin of kruidentuin.
Wist je dat: de Romeinen gebruikten bieslook als middeltje tegen vergiftiging
2. Kervel
Kervel, in de volksmond ook wel bekend als vorstkiemer, is een kruid dat gekenmerkt wordt door samengestelde bladeren met witte bloemen en een zachte beharing aan de onderkant. Bij het onderhouden van kervel is het van belang dat het op een vochtige en licht beschaduwde plaats staat. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft en oogst de bladeren op ongeveer 15 cm hoogte.
Kervel is een veelzijdig kruid dat gebruikt kan worden in soepen, warme sauzen, dipsausjes, salades, vlees en vis. Het geeft een verfijnde smaak aan gerechten en is eenvoudig te kweken.
Wist je dat: kervel in de middeleeuwen werd gebruikt als geneesmiddel tegen aambeien?
3. Basilicum
Basilicum, in de volksmond ook wel bekend als koningskruid, is een kruid met heldergroene, ovale bladeren, witte bloemen en een kenmerkende geur die aan kruidnagel doet denken. Bij het onderhouden van basilicum is het cruciaal dat het op een vochtige grond staat en voldoende warmte en zonlicht krijgt. Het is aan te raden de grootste bladeren regelmatig te verwijderen en ervoor te zorgen dat de plant niet met voeten in het water staat.
Basilicum is een veelzijdig kruid dat veel wordt gebruikt in tomatensaus, pizza, soep en bij kazen. De frisse en kruidige smaak voegt een heerlijk aroma toe aan verschillende gerechten. Door goed voor je basilicumplant te zorgen, kun je genieten van de verse en smaakvolle toevoeging aan je culinaire creaties.
Wist je dat: basilicum al meer dan duizend jaar een populair kruid is bij de Grieken en Italianen?
4. Laurier
Laurier, met zijn lederachtige en glanzende bladeren en een kenmerkende geur bij wrijving, is een kruid dat eenvoudig te herkennen is. Bij het onderhouden van laurier is het van belang dat de plant een redelijk vochtige ondergrond heeft en op een zonnige plaats staat. Het is aan te raden om de plant om de andere dag water te geven, zonder deze volledig onder te dompelen. Bij het snoeien is het belangrijk om alleen de takken in te snoeien en niet de bladeren zelf.
Laurier kan worden gebruikt in diverse gerechten zoals stampotten, zuurkool, stoofpotjes, groentesoepen en rijstschotels. De unieke smaak van laurier voegt een heerlijke dimensie toe aan je culinaire creaties. Zorgvuldig onderhoud van de plant zal ervoor zorgen dat je altijd verse laurier bij de hand hebt om je gerechten te verrijken.
Wist je dat: laurier tijdens de tijd van de Grieken en de Romeinen het symbool van wijsheid en glorie was?
5. Peterselie
Peterselie herken je aan zijn platte of gekrulde bladeren en een pittige smaak. Bij het onderhouden van peterselie is het cruciaal dat je de plant in halfschaduw plaatst en dat de grond vochtig en fris is. Om nieuwe groei te bevorderen, knip je de gele blaadjes af, wat betekent dat regelmatig bijknippen belangrijk is.
Peterselie is een veelzijdig kruid dat gebruikt kan worden als decoratie bij soepen, aardappelpuree, salades, worteltjes en erwten, sauzen, vinaigrettes, omelet, vis, kip en kruidenboter. Met zijn verfrissende smaak voegt peterselie een heerlijk aroma toe aan een breed scala aan gerechten. Zorg voor regelmatig onderhoud en je hebt altijd verse peterselie bij de hand om je culinaire creaties te verfijnen.
Wist je dat: peterselie een natuurlijk antidepressivum is?
Een eigen kruidentuin op je kot brengt niet alleen smaak in je gerechten, maar ook een stukje natuur en geschiedenis naar je vensterbank. Met bieslook, kervel, basilicum, laurier en peterselie heb je een gevarieerde selectie van kruiden die je niet alleen culinair kunt gebruiken, maar die ook elk hun eigen interessante verhalen vertellen.
Dus, laat deze kruiden niet alleen groeien op je vensterbank, maar laat ook je kennis en waardering voor deze groene metgezellen groeien
Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tips, how-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!