Skip to main content

Hoe vind je de juiste stagiair voor je bedrijf of organisatie? Dat is een vraag die veel bedrijven, hr-managers  en stagebegeleiders ons hebben gesteld. Een stagiair kan een waardevolle aanwinst zijn voor je team en bedrijf, maar hoe weet je of je de beste match hebt gevonden? In deze blog geven we je een stappenplan om de juiste stagiair te vinden en te benaderen.

Stap 1: Bepaal eerst wat je zoekt in een stagiair.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden die je wilt delegeren aan een stagiair? Welke vaardigheden en kwaliteiten zijn daarvoor nodig? Welke opleiding en ervaring sluiten het beste aan bij je verwachtingen? Maak een duidelijke en aantrekkelijke stagebeschrijving die de functie, de doelen, de duur en de vergoeding van de stage omvat. Dit zal helpen om de pool van potentiële kandidaten te beperken tot degenen die het meest geschikt zijn voor de rol en écht passen binnen jouw bedrijf.

Hoe vind je de juiste stagiair voor je bedrijf of organisatie?

Stap 2: Ga daarna actief op zoek naar potentiële stagiairs.

Wacht niet af tot de stagiairs naar jou komen, maar ga zelf op zoek naar geschikte kandidaten. Je kunt gebruik maken van verschillende kanalen, zoals je eigen netwerk, sociale media, stagebeurzen, scholen of een matchmakingplatform zoals Squire.be. Zorg dat je je stageaanbod onder de aandacht brengt bij de doelgroep die je wilt bereiken.

Netwerken kan ook een geweldige manier zijn om potentiële stagiairs te vinden. Praat met collega’s, alumni, vrienden en familie over de stageplaats en vraag of ze iemand kennen die geschikt zou zijn. Maak ook gebruik van sociale media. Je zult ervan versteld staan hoe veel toekomstige stagiairs op hun Linkedin delen dat ze een stage zoeken! Ook een matchmakingplatform voor stages zoals Squire.be helpt je om jouw ideale kandidaat te vinden.

Stap 3: Selecteer dan zorgvuldig de beste stagiairs/matches. 

Nadat je een aantal sollicitaties hebt ontvangen of potentiële kandidaten hebt gecontacteerd via Squire.be of LinkedIn, is het tijd om de beste stagiairs te selecteren. Dit kun je doen door middel van een cv-screening, een motivatiebrief, een online test of een telefonisch gesprek. Let daarbij niet alleen op de harde criteria, zoals opleiding en ervaring, maar ook op de zachte criteria, zoals persoonlijkheid, motivatie en leergierigheid. Bij stagiairs zijn de soft skills het belangrijkst, want de harde skills zullen ze (hopelijk!) tijdens de stageperiode van je  leren.

Hoe vind je de juiste stagiair voor je bedrijf of organisatie?

Stap 4: Nodig de geselecteerde stagiairs uit voor een gesprek.

Het (kennismakings)gesprek is een belangrijke stap om te bepalen of er een klik is tussen jou en de stagiair. Bereid je goed voor op het gesprek door relevante vragen te bedenken die je wilt stellen. Geef de stagiair ook de ruimte om vragen te stellen over de stage en het bedrijf. Probeer een open en positieve sfeer te creëren waarin de stagiair zich op zijn gemak voelt. We geven je graag wat inspiratie voor een goed sollicitatiegesprek met een stagiair!

Stap 5: De puntjes op de ï.

Als je na het gesprek een keuze hebt gemaakt voor de beste stagiair, is het tijd om het contact te houden. Stuur een e-mail of bel om te laten weten dat je graag met hem of haar wilt samenwerken. Bespreek vervolgens de praktische zaken, zoals de startdatum, het contract, de werktijden en de begeleiding. Zorg dat alles duidelijk is voor beide partijen vooraleer de stage start. Weet je niet goed waar te beginnen? We hebben een overzicht van alle onderdelen van een stagecontract en zelfs een gratis stagecontract template voor je samengesteld!

Conclusie

Met deze tips kun je hopelijk de juiste stagiair vinden voor je bedrijf of organisatie. Een stagiair kan een geweldige kans zijn om nieuw talent aan te trekken, te komen tot nieuwe ideeën en input, en je eigen kennis te delen. Het geeft je trouwens zelf een goed gevoel als je ziet dat iemand ontwikkeld onder jouw vleugels. Nu is het aan jou!

Veel succes met het vinden en benaderen van je ideale stagiair.

Het Squire Team.