Een studieplanning helpt je om je tijd als student goed te benutten. Je hebt veel te doen, van lessen tot werk, en je wilt niets vergeten. Maar hoe maak je een goede studieplanning? Ik deel graag mijn tips met je, gebaseerd op mijn eigen ervaringen, en heb ook template voor je gemaakt. Zo kun je meer uit je studie halen en ook plezier hebben.
Hoe maak je een studieplanning?
Hoe maak je een goede studieplanning? Dat is een vraag die veel studenten zich stellen, en ikzelf destijds ook.
Om te beginnen, moet je een overzicht maken van al je activiteiten. Denk aan je lessenrooster, je studentenjob, je hobby’s en je sociale leven. Al deze dingen nemen tijd in beslag en beïnvloeden je studieritme. Schrijf ze op in een agenda of een planner, zodat je weet hoeveel tijd je elke week hebt om te studeren.
Invulling studieplanning
Heb je je lessenrooster en planning van je studentenjob ontvangen? Dan gaan we van start met het maken van je studieplanning. Om de invulling van je planning eenvoudig te laten verlopen, heb ik een studieplanning template gemaakt voor jou.
De gouden tip is om buffers in te plannen. Dit is vrije tijd die je in je studieplan houdt voor wanneer het even wat drukker is. Zo valt niet heel je studieplan in het water als er iets onverwachts tussen komt.
Het grote voordeel van zo’n buffers? Het levert je meer vrije tijd op! Toch het enige dat telt als student(e) niet? 😉
Mijn studieplanning is opgesteld, wat nu?
Proficiat! Het grootste karweitje is afgerond. Maar nu komt het moeilijkste deel: je planning nakomen. Iets waar heel veel studenten de mist ingaan.
Om ervoor te zorgen dat je je studieplanning ook daadwerkelijk naleeft, heb ik even 5 praktische tips voor je samengevat uit mijn eigen ervaring als student.
Tip 1: Wees realistisch
Om een goed studieplan te maken, moet je rekening houden met je eigen situatie. Hoe lang kun je je concentreren? Hoeveel tijd heb je nodig voor pauzes? Hoeveel andere activiteiten heb je in je week? Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op je studieplanning. Daarom is het belangrijk om een realistisch beeld te hebben van jezelf en je mogelijkheden.
Een eerste stap is om een overzicht te maken van alles wat je doet in een week. Denk aan je lessen, je studentenjob, je hobby’s en je ontspanning. Zo zie je hoeveel tijd je overhoudt voor het studeren. Vervolgens kun je je studietijd indelen in blokken die passen bij jouw concentratievermogen. Als je na een uur afgeleid raakt, plan dan niet langer dan een uur per blok. En vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen tussendoor. Zo houd je je studieplan realistisch en haalbaar.
Tip 2: Hang je planning ergens op
Hang je studieplanning op een fysieke plaats omhoog. Het dringt pas tot je door als je dagelijks met je neus op de feiten wordt gedrukt. Hang het op aan de ijskast, boven je bed, maakt al niet uit waar, zolang het maar zichtbaar is. Hiermee zorg je ervoor dat je als het ware in een routine komt waardoor gemakkelijker in de juiste flow geraakt.
Tip 3: Studeren is zilver, maar slapen is goud
Slaap is je key to succes. Studeer je dood zoveel als je wilt. Maar vergeet zeker niet om voldoende slaap te voorzien. Die nachtrust zorgt ervoor dat je alles wat je hebt opgestoken je beter bijblijft. Dat extra uurtje slaap heb je soms meer nodig voor je prestaties dan dat uurtje extra studeren. Slaap is belangrijk voor zowel het lichamelijke als geestelijke herstel. Het is van belang voor je gezondheid, je concentratie en je geheugen. Een nachtje doorblokken is dus geen garantie op betere examenresultaten. Het is daarom belangrijk om een evenwicht te vinden tussen slapen en studeren.
Tip 4: Studeer samen met vrienden
Motiveer elkaar door samen te studeren. Door anderen aan het werk te zien krijg je meer het gevoel dat je er niet alleen voorstaat. Hierdoor ben je extra gemotiveerd om voldoende te studeren. Zo kan je elkaar ook meteen helpen en ondervragen.
Onder samen studeren versta ik meerdere opties:
- Reserveer jezelf een plaatsje in de bib
- Zet een studieclubje op poten bij je jeugdbeweging, sportclub,…
- Facetime met je vrienden/vriendinnen van thuis uit
Tip 5: Een planning staat niet vast
Ga flexibel om met je planning, maar houdt het wel nog realistisch. Durf aanpassingen te maken als je merkt dat je studieplan niet haalbaar is of optimaal voor je werkt. Je behaalt pas resultaat als je blijft zoeken naar een manier die voor jou werkt. Wees dus ook niet te streng voor jezelf en hou niet te veel vast aan je originele planning als je merkt dat die toch niet voldoende efficiënt is.
Conclusie
Het maken van een studieplanning is niet eenvoudig. Pas mijn tips & tricks toe aan de hand van mijn studieplanning template die ik voor je heb klaarstaan, GRATIS! Ik garandeer je dat je in no-time een studieplan hebt dat wél werkt voor jou!
Heeft deze blog je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tips, how-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!