Skip to main content

Nu de zoektocht naar je stageplaats achter de rug is, is het tijd om je voor te bereiden op het echte werk. Een stage is de uitgelezen kans om jezelf te verdiepen in een onderwerp waar je jezelf carrière in ziet uitbouwen. Om die kans met beide armen te grijpen, deel ik deze 7 tips mee om je stage op een positieve manier door te komen

Op die manier begin je je stage stressloos en beschik je over voldoende voorkennis om alles uit je stage te halen.

Ik ben Nour, founder en believer van Squire. Mijn missie is om jouw stage ervaring positief en onvergetelijk te maken.

7 tips om je stage goed door te komen

Met deze tips wil ik je helpen groeien tijdens je stage. Onthoud wel dat je stage begint zodra je bevestiging hebt gekregen dat je stage mag gaan lopen. Het is belangrijk om voorbereid te zijn en pro-actief te handelen. Pak de situatie direct aan en neem zelf initiatief.

1. Toon je gedrevenheid op voorhand

Zelf begeleid ik jaarlijks een groot aantal stagiaires. Wat me altijd verheugd, is om op voorhand een mail te ontvangen van een stagiair met de vraag of hij/zij al voorbereidingen kan treffen. Dit zorgt ervoor dat je vanaf dag één mee bent met wat het bedrijf doet. Door jezelf voor te bereiden, jezelf bij te scholen en tools te leren gebruiken/analyseren, zul je een minder lange inloopperiode nodig hebben. Daarom is het mijn eerste tip om je stage goed door te komen.

Meteen van start kunnen gaan als ingewerkte schakel in het team is niet het enige voordeel van een goede stagevoorbereiding. Andere voordelen zijn:

  • Je kunt jezelf vertrouwd maken met de organisatie waar je stage gaat lopen en de mensen die er werken.
  • Je kunt meer te weten komen over de klanten van de organisatie en recent afgeronde projecten.
  • Je kunt beter begrijpen wat er van je wordt verwacht tijdens je stage.
  • Je kunt jezelf beter voorbereiden op de taken die je zult moeten uitvoeren tijdens je stage.
  • Je kunt meer zelfvertrouwen hebben tijdens je stage omdat je weet wat er van je wordt verwacht.
  • Je toont zo je verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor je later ook meer verantwoordelijkheid en sturing zal krijgen binnen je stageprojecten.

2. Stel doelen op voor jezelf

Om ervoor te zorgen dat je alles leert wat je wilt tijdens je stage, is het handig om je persoonlijke doelen op te schrijven. Dat is dan ook meteen een van de tips om je stage goed door te komen. In het professionele leven geldt vaak de regel dat iets pas wordt uitgevoerd als het op papier staat.

Aangezien dit je eerste keer is dat je in een professionele omgeving werkt, is het goed om dit zo snel mogelijk te leren. Ik geef je een handig hulpmiddel om je doelen op te schrijven.

Neem even de tijd voor jezelf om de volgende vragen zorgvuldig te beantwoorden. Je kunt ook anderen om hulp vragen om een beter beeld te krijgen van je sterke punten en zwakke punten.

Medewerkers bij bedrijf x beschikken over volgende capaciteiten …
Mensen die actief zijn in sector x beschikken over volgende capaciteiten…

Momenteel beschik ik over volgende competenties…:

Volgende competenties zijn mijn zwaktes (en dus mijn focuspunten tijdens de stage):

Om te voldoen aan de capaciteiten van medewerkers uit bedrijf x, moet ik tijdens mijn stage volgende skills leren:

3. Netwerk met je toekomstige collega’s

Kruip niet weg in een hoekje. Spreek collega’s aan en kom te weten wie wat doet in het bedrijf. Als stagiair is het erg waardevol om daar een duidelijk beeld van te hebben, omdat je zo als een open en sociaal iemand overkomt, en je de juiste personen weet te vinden als je ze nodig hebt. Heb geen schrik om je collega’s aan te spreken voor meer uitleg omtrent hun jobinhoud. Ze vertellen je hier met alle plezier meer over – erewoord. 

Dankzij netwerken met je collega’s doe je ook nog eens meer skills op. Je zal snel merken dat andere jobfuncties ook je interesse wekken. 

Door een goed contact te hebben met collega’s, eindig je je stage met een overvloed aan kennis en contacten over/in de bedrijfswereld. Dankzij die kennis heb je een beter beeld van welke richting je uit wilt met je carrière. 

I can’t stress this enough: Leer bij, wees nieuwsgierig en stel vragen. C’est ça, je eerste stappen als topstagiair zijn gezet 😉 Op naar de vierde tip om je stage goed door te komen!

4. Maak vrienden op de werkvloer

Je vindt dit misschien kinderachtig klinken, maar neem je dat niet kwalijk. Maar het is wel de bikkelharde waarheid. Je stage overleven is poepsimpel als je goede contacten hebt met collega’s. Het kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid en vertrouwen, en aan een goede relatie op persoonlijk niveau, waardoor je op zakelijk niveau nog beter kunt samenwerkenSamen lol hebben is ook als collega’s erg belangrijk omdat het zorgt voor een open en fijne sfeer op de werkvloer. Je bent er ook gewoon om het naar je zin te hebben, vergeet dat niet!

Dit puntje sluit dan ook aan op het vorige, maar dan met nog meer nadruk op persoonlijke contact. Leer je collega’s echt kennen.

Ben je iemand dat graag iets organiseert? Stel dan voor om een teambuilding in elkaar te steken. Het is de ideale manier om iedereen te leren kennen en laat ook nog eens zien dat je graag initiatief neemt en met nieuwe ideeën komt.

5. Wees proactief

Vaak plannen stagebegeleiders werk voor je in, denkende dat het voldoende zal zijn, maar dat blijkt niet zo te zijn. Heb je even wat minder werk? Spreek je stagebegeleider dan aan voor extra opdrachten, of kom zelf met een idee dat je graag wil realiseren.

Je stagebegeleider heeft misschien niet onmiddellijk door dat je al bijna klaar bent met de door hem of haar gegeven opdrachten. Het is de pro-activiteit die ervoor zorgt dat je jezelf niet verveelt en dus een boeiende stage zult hebben. Ik heb zelf al gemerkt dat stagiairs die komen met eigen ideeën, het meer naar hun zin hebben. Wacht dus zeker niet tot je stagebegeleider je een nieuwe taak geeft.

Integendeel, ga zelf na op welke vlakken je nog een meerwaarde kan bieden en waar je nog veel van kan bijleren. Je stagegever zal je dankbaar zijn!

6. Vraag om feedback

Voor velen misschien een logische tip om je stage goed door te komen. Een stage volg je met maar één doel voor ogen: Zo veel mogelijk bijleren. Dat doe je voornamelijk door op regelmatige basis feedback te ontvangen. Wacht de vastgelegde feedbackmomenten dan ook niet af. 

Heb je een taak afgerond en ben je niet zeker van het resultaat of hoe je het hebt gedaan? Trek even aan de mouw van je stagebegeleider en vraag voor feedback.

Ook dit sluit aan bij de pro-activiteit die ik aanhaalde in voorgaande tip. Combineer deze twee tips en je zal je stage zeker goed doorkomen!

7. Stel een portfolio samen

Dan, de laatste tip om je stage goed door te komen. Hou alle taken, groot en klein, bij in een bestand op je computer. Dit is je persoonlijke portfolio: Het werk waar je mee kan pronken in toekomstige sollicitatiegesprekken. Heel veel werkgevers vragen of je ervaring hebt in het werkveld als je voor een baan gaat solliciteren na het afstuderen. Als je tijdens je stage een portfolio samenstelt, kan je het tastbare bewijs laten zien dat je reeds ervaring hebt.

Vaak dien je ook aan je school aan te tonen wat je allemaal hebt uitgevoerd tijdens je stageperiode. Dit kan dan dienen als jouw pronkstuk, waar je nog vele jaren trots op zal zijn. Daarnaast kan het je toegangsticket zijn voor de job die je graag wilt.

Conclusie

Zo, dat waren de 7 tips om je stage goed door te komen. Door op voorhand contact op te nemen en jezelf voor te bereiden, kun je direct betrokken zijn bij de activiteiten van het bedrijf en de inwerkperiode verkorten. Het stellen van persoonlijke doelen zorgt ervoor dat je gericht kunt werken aan wat je wilt bereiken tijdens je stage. Het netwerken met collega’s biedt niet alleen de mogelijkheid om jezelf te presenteren als open en sociaal persoon, maar ook om nieuwe vaardigheden op te doen en een beter beeld te krijgen van je toekomstige carrièrepad. Het hebben van goede contacten en vriendschappen op de werkvloer draagt bij aan een positieve werkomgeving en verbetert de samenwerking. Wees proactief en neem initiatief door extra opdrachten aan te vragen en zelf met ideeën te komen. Het vragen om feedback en het samenstellen van een portfolio zijn belangrijke stappen om jezelf te ontwikkelen en je ervaringen te kunnen delen tijdens sollicitaties.