Skip to main content

In deze blog staan tips die je ongetwijfeld gaan helpen tijdens je sollicitatiegesprek. Onthou ze goed, want ze kunnen voor jou het verschil maken tussen aangenomen worden, of afgewezen worden. De tips werden opgesteld door een ervaren recruiter.

Tip 1: Een professionele cv als toegangsticket!

Een succesvolle sollicitatie begint bij je cv. Aan de hand van jouw cv krijgt de werkgever alvast een allereerste indruk over je profiel en vaardigheden. Je cv bepaalt in de eerste plaats of je een uitnodiging krijgt voor een gesprek.

Een gemiddelde werkgever kijkt slechts 7,4 seconden naar je cv en beslist dan of je een gesprek krijgt. Daarom ben je best beknopt, chronologisch en laat je je beste troeven opvallen. Uit onderzoek blijkt dat in die 7,4 seconden vooral wordt gekeken naar je naam, opleiding, werkervaring, je huidige werkgever en de start- en einddatums van je vorige functies.

Hierbij is het essentieel om jezelf mooi te presenteren. Maar blijf wel eerlijk. Je wilt natuurlijk niet door de mand vallen tijdens je sollicitatiegesprek.

 

You get the idea: Besteed genoeg tijd en aandacht aan het opstellen van een  professionele cv, zodat je een voorsprong creëert tegenover andere kandidaten! Ziezo, dat was de eerste van alle tips voor je sollicitatiegesprek.

Tips voor je sollicitatiegesprek - Tip 1: Je CV als toegangsticket
Tip 2: Verdiep jezelf in het bedrijf

Tip 2: Verdiep je in het bedrijf

Eens je een afspraak voor een sollicitatiegesprek hebt ingepland, ben je al halfweg. De vraag is dan: Hoe bereid je je het best voor op dat gesprek?

Belangrijk bij een sollicitatie is dat je weet waar je precies solliciteert. Werkgevers stellen vaak de vraag “Wat weet jij over ons bedrijf?”. Zie het als een soort  testvraag. Enerzijds willen ze hierdoor ontdekken of je voldoende onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf (website bekeken, vacature grondig doorgelezen, …). Anderzijds testen ze hierdoor je gedrevenheid en interesse.

Het is niet nodig om het bedrijf van binnen en van buiten te kennen, maar het is wel belangrijk om te weten wat echt telt. Richt je daarom het beste op de “wat”, “waarom” en “hoe” van het bedrijf. Wat is de kernactiviteit van het bedrijf, hoe voeren ze die activiteit uit en waarom doen ze dat? Extra informatie zoals de oprichter, het oprichtingsjaar, belangrijke prestaties en andere interessante verhalen zijn pluspunten om mee uit te pakken. Zo toon je aan dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat het bedrijf doet, dat maakt altijd indruk. Op naar de derde van al onze tips voor je sollicitatiegesprek!

Tip 3: Bereid je eigen verhaal goed voor

Nadat je je hebt verdiept in het bedrijf, richt je de aandacht op jezelf. Bijna altijd zal worden gevraagd om jezelf even voor te stellen. Vaak voelen mensen zich overweldigd door die vraag en weten ze niet waar ze moeten beginnen. Dit leidt er soms toe dat ze van de hak op de tak springen en relevante informatie vergeten.

Daarom is het belangrijk om van tevoren te bedenken welke punten je zeker over jezelf wilt noemen, zodat je niet hoeft te improviseren. Dit helpt ook om het gebruik van “euh” in je uitleg te verminderen. Let op, het is niet de bedoeling om een script uit je hoofd te leren, het moet natuurlijk overkomen.

Ten slotte sluit je je zelfpresentatie af door een link te leggen met het bedrijf. “Daarom geloof ik dat ik op de juiste plek ben bij uw bedrijf.” Bekijk hiervoor ook nog eens goed de jobomschrijving.

Tips voor je sollicitatiegesprek - Tip 3: Bereid je eigen verhaal goed voor
Tips voor je sollicitatiegesprek - Zeggen dat je geen zwakke punten hebt, is een gebrek aan zelfkennis of zelfreflectie.

Tip 4: Durf je zwaktes ook te vertellen (als er naar gevraagd wordt)

Het is vaak moeilijk om over je zwaktes te praten, vooral tijdens een sollicitatiegesprek wanneer er naar gevraagd wordt. Het is verstandig om van tevoren na te denken over je zwaktes en er een paar op een lijstje te zetten, maar probeer niet te veel zwaktes te benadrukken. Als je op de juiste manier te werk gaat, kun je je zwaktes op een positieve manier bespreken. Een zwakte kan namelijk ook een kans zijn om te groeien en jezelf te verbeteren. Begin door een zwakte te noemen, maar eindig met iets positiefs. Als het niet mogelijk is om er een positieve draai aan te geven, vertel dan hoe je eraan werkt om die zwakte te verbeteren. Eerlijkheid is belangrijk, maar laat ook zien dat je actief bezig bent om je zwaktes aan te pakken.

Durf dus je zwaktes te benoemen, geef er een positieve draai aan en straal zelfvertrouwen uit. Bespreek je zwaktes alleen als de werkgever erom vraagt, richt je voor de rest vooral op je sterke punten en focus tijdens het gesprek op wat je goed kunt.

Tip 5: Loon is niet alles, stel de juiste vragen

Het is essentieel om vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Ze stellen je in staat om meer te weten te komen over de functie, het bedrijf en de verwachtingen van de werkgever.

Door actief de juiste vragen te stellen, kun je beoordelen of deze functie en het bedrijf echt bij je passen. Richt je daarom niet alleen op je loon, maar stel ook vragen die specifiek betrekking hebben op de functie. Natuurlijk is het belangrijk om informatie te vragen over je salaris, maar zorg ervoor dat je dit op een geschikte manier doet. Begin echter met andere interessante vragen voordat je naar het salaris vraagt.

Bovendien laat je met deze vragen zien dat je daadwerkelijk interesse hebt in de functie en het bedrijf. Dit kan de werkgever helpen te zien dat je gemotiveerd en betrokken bent. Het niet stellen van vragen kan de indruk wekken dat je niet echt geïnteresseerd bent.

Wat je zeker NIET mag doen in een sollicitatiegesprek

Om de lijst met sollicitatietips af te sluiten, hebben we ook een lijst met don’ts opgesteld.

Vermijd onderstaande punten ten allen tijden:

  • Te laat komen: Punctualiteit is zeer belangrijk in het bedrijfsleven. Zorg ervoor dat je op tijd arriveert voor je sollicitatiegesprek.
  • Ongepaste kleding: Kies kleding die geschikt is voor de functie waarvoor je solliciteert en voor de bedrijfscultuur. Vermijd te casual of te onthullende kleding.
  • Ongepaste lichaamstaal: Let op je lichaamstaal tijdens het gesprek. Zit rechtop en vermijd onderuit zitten of te veel wiebelen.
  • Negatief praten over je vorige werkgever: Het is belangrijk om positief te blijven tijdens het sollicitatiegesprek en niet te praten over  problemen binnen je vorige job. Dat komt onprofessioneel over.
  • Te veel praten: Let op de tijd en probeer niet te veel te praten tijdens het gesprek. Onderbreek de ander ook niet. Zorg ervoor dat je antwoorden duidelijk en beknopt zijn.
  • Een slap handje geven: Een goede handdruk kan meteen een positieve indruk achterlaten. Zorg ervoor dat je een stevige, verzelfzekerde handdruk geeft en maak tegelijkertijd oogcontact. Let op, het is niet de bedoeling dat je handen gaat breken.
  • Geen goede reden/motivatie hebben dat jij de geschikte sollicitant bent: Werkgevers willen graag weten waarom jij een bepaalde functie wil innemen. Denk daarom van tevoren goed na voor jezelf  waarom je dit zo graag wilt. Geld kan een motivatie zijn, maar is niet het juiste antwoord.

Kortom, het is belangrijk om professioneel en goed voorbereid te zijn tijdens het sollicitatiegesprek en om deze “don’ts” te vermijden en een ​​positieve indruk te maken tijdens het gesprek.

Conclusie

Je las net alle waardevolle tips voor je sollicitatiegesprek, die het verschil kunnen maken tussen succes en afwijzing.

In een notendop let je op volgende zaken: Maak een professionele cv, verdiep jezelf in het bedrijf, voorbereid je eigen verhaal goed voor, bespreek je zwaktes op een positieve manier, stel relevante vragen, en vermijd bovenstaande “don’ts”, zoals te laat komen en negativiteit benadrukken.

You got this, succes!

Hebben deze tips voor je sollicitatiegesprek je geholpen? We hebben nog tal van blogs over tipshow-to’s en toffe reisbestemmingen voor studenten!